KARABÜK (AA) - ERSİN TURAN - UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesini geçen yıl yabancı turistler arasında en çok Tayvanlılar ziyaret etti.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, 2013'te ilçede konaklayan 239 bin 466 turist, geçen yıl 23 bin 978 artışla 263 bin 444'e ulaştı. Bunların 209 bin 843'ünü yerli, 53 bin 601'ini yabancı turistler oluşturdu. 

Osmanlı döneminden kalan han, hamam, cami, çeşme, köprü ve konakların bulunduğu ilçeyi İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Bursa ve Eskişehir başta olmak üzere çok sayıda ilçeden ziyaretçi gezdi.

İlçeye 60 ülkeden gelen yabancı turistler arasında 15 bin 479'la Tayvanlılar ilk sırada yer aldı. Tayvanlıları 8 bin 749'la Çinliler ve 6 bin 295'le Almanlar takip etti.

- Bir milyon turist hedefi

Belediye Başkanı Necdet Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ziyaretçi artışında yurt içi ve dışındaki tanıtımların etkili olduğunu söyledi.

2013'e göre geçen yıl 23 bin 978 ziyaretçi artışının önemli olduğunu aktaran Aksoy, "2000 yılında başlayan turizm hareketliliği, her geçen yıl artarak devam ediyor. Geçen yıl ilçemizde 263 bin 444 kişi konakladı. Günübirlikçilerle bu sayı yaklaşık 800 bin. İlçemizde günübirlikçilerle yılda bir milyon turisti ağırlama hedefimiz var. Bu sayıya ulaşmaya az kaldı" diye konuştu. 

Aksoy, bu yıl ilçede 300 bin yerli ve yabancı turistin konaklamasını hedeflediklerini anlattı.

Ziyaretçi artışının turizm yatırımlarını gündeme getirdiğine dikkati çeken Aksoy, "Geçtiğimiz yıl turizm rakamları ortaya çıktıktan sonra Safranbolu'da 5 yıldızlı iki otel inşaatı başladı. Konaklama rakamlarının artmasıyla hediyelik eşya, yeme içme sektörleri de gitgide yükseliyor. Şu anda Safranbolu'da artık turizmin birinci sektör olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Turizmde 10 bin civarında doğrudan, bir o kadar da dolaylı istihdamla ilçedeki istihdam açığının büyük kısmı karşılanıyor" değerlendirmesinde bulundu.