Adıyaman Üniversitesi ile Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu arasında üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde çözüm ortaklığının geliştirilmesi adına işbirliği protokolü imzalandı.
Rektörlük makamında gerçekleşen törene Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Öztürk, Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Rağıp Aras, Adıyaman Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Murat Aydın, Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Yönetim Kurulu Üyeleri, Adıyaman Üniversitesi akademik ve idari personeli katıldı. İmzalanan protokole göre bundan böyle Adıyaman Üniversitesi ve Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu bünyesinde bulunan işletme ve organizasyonlar arasında eğitim, araştırma ve proje düzeyinde işbirliği olanağının artırılması, Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu’nun mesleki eğitim alanındaki faaliyetlerini Adıyaman Üniversitesi üzerinden yürütülmesi, sektöre sertifikalı elemanların kazandırılması, mevcut çalışanların sertifikalandırılması ve şirketlere danışmanlık hizmetlerinin verilmesi sağlanacak. Adıyaman Üniversitesi ile Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu’nun karşılıklı işbirliği kurmaları ve öğrencilerin işyeri uygulaması dersi ve stajlarını Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu mensubu firmalarda yapmaları ve Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu mensubu firmaların üniversiteden mezun olan öğrencileri öncelikli olarak istihdam etmesi kararlaştırıldı. Ayrıca Adıyaman Üniversitesi ve Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu öngördüğü, sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak bir ön lisans programının açılması, Adıyaman Üniversitesi’nde bulunan mevcut ön lisans programlarının ders planlarının sektörel ihtiyaçlar doğrultusunda revize edilmesi de karara bağlandı. Bunların dışında üniversite ve Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu yapılacak çalışmalarla birçok karşılıklı edinim elde edecektir.
Protokolü değerlendiren Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü insanın yaşaması için nefes almak ve yemek içmekten sonra giyim kuşamın geldiğini belirtti.
Giyimin insan için olmazsa olmazlardan olduğunu belirten Prof. Dr. Gönüllü, “Giyimimiz tabii ki günün istemine göre oluyor. Yani her çağın kendine göre bir giyim hali var. Zaman değiştikçe giyim anlayışlarımız da değişiyor. Geçmişte giyim örtme şeklinde iken, şimdi ise günlük olarak kendimize yakıştırdığımız şekil verme oluyor. Dolayısıyla ilerleyen zamanlarda bu anlayışlar değişip gelişecektir. Bu manada giyime olan ihtiyaç da her geçen gün artıyor ve insanoğlunun nüfusu da artıyor. Her giyimin bir ömrü var, nasıl eşyaların bir raf ömrü varsa giyim için de bir ömür vardır. Sonuçta çoğalan insanoğlunu sürekli ikame edecek, onun üstünü bezeyecek ihtiyaç doğuyor. İnsanoğlu bu kadar çoğalırken giyimin de yönetilmesi gereken önemli bir konu oluyor. Bunu da yönetmemiz lazım. Bu manada sanayi ve bilimin mutlaka bir araya gelmesi gerekir. Bugün burada üniversite- sanayi işbirliği adına bir adım atıyoruz. Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu’nu konuk etmiş oluyoruz. Bir işbirliğine imza atacağız. Bu bir başlangıçtır. İnşallah çok güzel sonuçlar alacağımıza inanıyorum. Üniversitemiz adına Adıyaman’ımız adına sizlere çok teşekkür ediyorum. Hayırlı olsun” dedi.
Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Öztürk ise, üniversite sanayi işbirliğinin önemine değinerek “Günümüze kadar üniversite sanayi yan yana duramamıştır. Bu işbirliğini bizim kazanmamız lazım. Bunun için de yeniden bir şey yapmaya gerek yok hepimiz buradayız. Üniversite burada, sanayi burada… Bizde kaynakları doğru kullanabilmek için Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu olarak bize bağlı olan derneklerimizle sanayicilerimizle bu ülkenin kaynaklarını aktif halde ve nitelikli insan sayısının bağımsızlıkla olacağını bilerek buradayız. Burada bize düşen ne varsa gönüllülük esasında gerekli katkıyı sunmaya hazırız. İnşallah değerli hocamızın katkısı ile üniversitemizin katkısı ile tekstil sektörünü burada canlandıracağız. İşadamlarımız gelsin üniversitenin salonlarında kendilerini ifade etsinler. Üniversitemizdeki öğrenci arkadaşları sanayicilere götürelim. Hayatın çıraklığını diploma almadan gençlerimiz görsün. Bunun için de ben bugünkü protokolü çok önemsiyorum. Hocama tekrardan da teşekkür ediyorum. Bu protokolün Adıyaman’a ve üniversiteye, sanayiye hayırlı olmasını diliyorum” dedi.