Bingöl Fen Lisesi öğrencileri Ömer Coşkun ve Esat Karaköse’nin, tarih öğretmeni Halis Çapak gözetiminde hazırladığı ‘1948’den 2015’e Bingöl Yerel Basını’ konulu proje, TÜBİTAK’ın Malatya bölge sergisine kabul edildi.
TÜBİTAK’ın, ortaöğretime devam etmekte olan öğrencileri temel ve sosyal bilim alanlarında çalışmalar yapmaya teşvik etmek, araştırma ve geliştirme odaklı bilgi ve becerilerini geliştirmelerine katkıda bulunmak amacıyla düzenlediği 46. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması ön değerlendirme sonuçları belli oldu. Bilgisayar, biyoloji, fizik, kimya, matematik, coğrafya, psikoloji, sosyoloji, Türk dili ve edebiyatı ve tarih olmak üzere 10 dalda, 12 bölgede düzenlenen yarışmaya bu yıl 22 bin 254 öğrencinin hazırladığı 13 bin 775 proje başvurusu yapıldı. Geçen yıla oranla proje başvuru sayısında yüzde 28’lik bir artış olduğu belirtildi.
TBMM Vakfı Bingöl Fen Lisesi öğrencileri Ömer Coşkun ve Esat Karaköse’nin, tarih öğretmeni Halis Çapak gözetiminde hazırladıkları ‘1948’den 2015’e Bingöl Yerel Basını’ konulu proje de sergilenmeye değer görüldü.
Şehrin canlı hafızası olan yerel gazeteleri gün yüzüne çıkarmak, hafızaları tazelemek ve yerel basın arşivinin oluşması için duyarlılık oluşturulmasını sağlamak amacıyla hazırlanan proje, Malatya’da 30 Mart-2 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek bölge sergisinde sergilenecek.
Öğrenciler, hazırladıkları proje kapsamında, 1948 yılından bu yana Bingöl’de yayınlanan gazeteleri bir araya getirerek, önemli bir arşiv çalışmasına imza attı.
Proje çalışmaları kapsamında tarih öğretmeni Halis Çapak gözetiminde Bingöl Valiliği, Cumhuriyet Savcılığı kalemi ve Bingöl Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret ederek, yerel gazeteler hakkında bilgi toplamaya çalışan öğrenciler, internet üzerinden de araştırma yaparak gazete örneklerine ulaşmaya çalıştı.
1948 yılında Hacı Bayram Özpazarbaşı tarafından kurulan Bingöl gazetesine, 1954 yılında Necat Turhan tarafından kurulan Murat gazetesine, 1965 yılında Mehmet Aydar tarafından kurulan İkbal gazetesi ve 1975 yılında kurulan Hakses gazetesine ulaşan öğrenciler, bu gazetelerin örneklerini Malatya sergisinde sergileyecek.
Malatya bölge sergisinde kabul edilen projeler ise Ankara sergisine davet edilecek.