Taylan YILDIRIM/İZMİR, () - İZMİR'in gözde tatil merkezi Çeşme'de, 8 saatte metrekareye düşen 168.5 kilogram yağmur, ilçede hayatı felç etti. Aralarında Emniyet Müdürlüğü Lojmanı ve Polis Merkez Amirliği'nin de bulunduğu 200 ev ile işyerini su bastı, hayvanlar telef oldu. Çok sayıda itfaiye ekibiyle hasarın giderilmeye çalışıldığı ilçede Belediye Başkanı CHP'li Muhittin Dalgıç, 53 yaşında olduğunu ve böyle bir yağmura daha önce hiç tanıklık etmediğini söyledi.
İlçede dün gece saatlerinden itibaren aralıklarla yağan yağmur, akşam saatlerinden itibaren yerini sağanak yağmura bıraktı. Etkisini ve şiddetini her geçen dakika arttıran yağmurdan dolayı ev ve işyerlerini su bastı. Özellikle Ilıca'da, Ilıca Deresi'nin taşmasıyla, çevresi tamamen suyla kaplandı. Su baskınına gece yarısı yataklarında uyurken yakalanan vatandaşlar, evlerinin üst katlarına çıkıp canlarını kurtardı.
YARDIMLAR SABAH GELDİ
Gece boyunda devam eden sağanak yağış, ekiplerin çalışmalarını da olumsuz etkiledi. Çeşme Belediyesi ekiplerine destek olarak, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve çevre ilçe belediyesinden de araç ve personel gönderildi. Günün ilk ışıklarıyla, yağmurun etkisini yitirmesiyle, ekiplerin su tahliye ve kurtarma çalışmaları başladı. İlk olarak evlerinde mahsur kalan vatandaşlar, itfaiye ekiplerince kurtarıldı. Bu kişiler, yakınlarının evlerine ya da ilçedeki otellere yerleştirildi. Ardından da sokaklardaki suların tahliyesi yapıldı. İlçede son olarak ise villaların bahçeleriyle alt katlarındaki suların tahliyelerinin yapılacağı açıklandı.
EMNİYET LOJMANLARINI DA SU BASTI
İlçede, yağmurun durup çalışmaların başlamasıyla yağmurun verdiği hasarda ortaya çıkmaya başladı. Ekiplerin araştırmalarında, aralarında emniyet müdürlüğü lojmanı ve polis merkez amirliğinin de bulunduğu 200 ev ile işyerini su bastı. Polis merkez amirliğindeki resmi belgeler, poşetler içerisinde, başka yerlere taşındı. Evlerinde özellikle alt katlarındaki eşyaların tamamen kullanılamaz hale geldiği gözlendi. Germiyan bölgesinde de, yağmur sularından kaçamayıp ağıllarında mahsur kalan bazı hayvanların telef oldukları öğrenildi. Evlerdeki hasar tespit çalışmaları da bir yandan başladı. Hem kaymakamlık hem de belediye ekipleri, tek tek evleri dolaşıp vatandaşlarla görüşmeler yaptı. Zararlarını tespit etti. Bu kişilerin zararlarının karşılanacağı da yetkililerce ifade edildi.
BÖYLE YAĞMURA TANIK OLMADIM
Gece boyu çalışmalara yerinde takip eden Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, "53 yaşındayım Bunun 45 yılını çok iyi hatırlıyorum ben böyle bir yağmura tanık olmadım. İlçe genelimizde, su baskını olması tek tesellimiz. Can kaybının olmamasından dolayı mutluluk duyuyoruz. Burada ekiplerimizde kurtarma çalışmalarımız sürüyor. Derelerimizi ıslah etmiytiş ama bu yağmuru onlar bile tahliye edemedi. Yaralarımızı en kısa zamanda sarıp, eski yaşama döneceğiz" dedi.
Çalışmalara katılan Kaymakam İnci Sezer Becel ise, "Meteorolojinin uyarısı üzerine, bizler de hem kaymakamlık sitemizden hem de facebook ve twitter hesaplarımızdan vatandaşlarımızı uyardık. Şehir merkezinde önemli bir hasar yok. Ilıca gibi biraz daha çukurda kalan bölgelerde daha ziyade hasar var. Şimdi oralardaki bu hasarlarını gidermeye çalışıyoruz. Belediyeyle vatandaşlarımızla el birliğiyle bunu da atlatacağız" dedi. Evlerini temizlemeye çalışan vatandaşların ise, zaman zaman tepkili oldukları gözlendi. Suların altında kalan eşyalarını dışarıya çıkartan yada üst üste yığan vatandaşlar, biran öce yardım istediklerini söyledi.
METEOROLOJİ YİNE UYARDI
Bu arada Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nün açıkladığı rakamlar, Çeşme'ye metrekareye 168.5 kilogram yağış ile bir rekoru da ortaya koydu. Bugün ve yarın aralıklarla yine sağanak şeklinde yağış beklenen İzmir ve çevresinde cuma gününden itibaren yine şiddetli yağış uyarısı yapıldı.

FOTOĞRAFLI