’Verem Eğitim ve Propaganda Haftası’ nedeniyle açıklama yapan Demre İlçe Sağlık Müdürü Dr.Yakup Topkaya, verem mikrobunun solunum yolu ile vücuda alınması sonucu oluşan bulaşıcı bir hastalık olduğunu ve en sık akciğerlerde görülmesine rağmen lenf bezleri, kemik, böbrek ve beyni de tutabileceğini bildirdi.
İlçe Sağlık Müdürü Dr. Topkaya, dünyada bu hastalıktan her yıl 9 milyon yeni hastanın ortaya çıktığını ve 1,5 milyon hastanın öldüğünü ifade ederek,"Tüberküloz mikrobunun tüberküloz hastalığına dönüşmesini kolaylaştıran durumlardan bazıları, 5 yaş altındaki çocuklar, yaşlılar, HIV enfeksiyonu olan kişiler, bağışıklığı baskılayan tedavi alan kişiler, şeker hastalığı, kronik böbrek yetmezliği,lösemi, lenfoma ya da baş, boyun, akciğer kanseri olanlar, düşük vücut ağırlığı olanlar, sigara içenler, ilaç bağımlılığı olanlar ya da alkol kullananlardır" dedi.
Hastalıkta 2-3 haftadan daha uzun süren öksürük, ateş, gece terlemesi, iştahsızlık, kilo kaybı, yorgunluk, halsizlik, balgam çıkarma, kan tükürme, nefes darlığı, göğüs ve sırt ağrısı gibi belirtiler görüldüğünü bildiren Dr. Topkaya, şunları kaydetti:
"Bu gibi belirtiler görüldüğünde Verem Savaş Dispanseri, aile hekimi ya da en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Hastalıktan korunmak için sık sık el yıkamak, sigara içmemek, sigara içilen ortamda bulunmamak, düzenli ve dengeli beslenmek, yaşam alanların güneş görmesini sağlamak ve sık sık havalandırmak, çocukların doğumdan itibaren yapılan tüm aşılarını eksiksiz yaptırmak verem hastalığı ile birlikte her türlü bulaşıcı hastalıktan korunmayı sağlar."
Dr. Topkaya, tüberküloz tedavisinde kullanılan ilaçların, Verem Savaş Dispanserlerinde ücretsiz olarak verildiğini de sözlerine ekledi.