Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük, Kahramanmaraş’ta mevduatın krediyi karşılama oranının yüzde 35 olduğunu bildirdi.
Ekonomik verileri değerlendiren Başkan Karaküçük, dünya genelinde yaşanan olumsuz manzara karşısında bile yatırımların hız kesmediğini ihracatta yaşanan düşüşlerin de yatırımı engellemeyeceğini, ancak açılan şirket sayılarında yaşanan bir azalma olduğunu söyledi. Karaküçük, “Açılan şirketler itibariyle ilk dört aylık verilere göre girişimcilik eğiliminde negatif pozisyon hakim görünmektedir. Kurulan şirketler, Türkiye genelinde ilk dört aylık dönemler incelendiğinde yüzde 25,1 azalma ile 57.364’den 42.921’e, Kahramanmaraş’ta ise yüzde 28,6 oranında azalma ile 583’den 416’ya gerilemiştir. Türkiye genelinde kapanan şirketlerde geçen yılın aynı dönemine göre gerileme görünmektedir. Ülke genelinde ilk dört aylık dönem incelendiğinde yüzde 2,1 azalma ile 14.118’den 13.829’a, Kahramanmaraş’ta ise yüzde 28,4 artışla 109’dan 140’a yükselmiştir” dedi.
2005-2015 yılı yatırımlarının yüzde 90’lık kısmının tamamlandığına değinen Başkan Karaküçük şöyle konuştu: “Kahramanmaraş’ta 2005-2015 arasında realize olan yatırımlar 5,4 milyar dolara yaklaşmaktadır. Bunun 4,1 milyar doları tamamlanmış, diğerleri devam etmektedir. Tamamlanan yatırımlarda tekstil sektörü yüzde 40’ya yakın oranla birinci sırada yer almış, enerji ve çimento sektörleri onu takip etmiştir. Devam eden yatırımlarda tekstil sektörü yüzde 61’e yakın oranla birinci sırada yer almış, altyapı, enerji ve konaklama sektörleri onu takip etmiştir. İhracatta genel olarak gerileme devam etmektedir. Nisan ayı itibariyle Türkiye’de yüzde 9,8, Kahramanmaraş’ta ise yüzde 11,5 azalma meydana gelmiştir. İthalatta genel olarak gerileme devam etmektedir. Mart ayı itibariyle Türkiye’de yüzde 6,1, Kahramanmaraş’ta ise yüzde 18,1 azalma meydana gelmiştir. İhracatta genel olarak gerileme devam etmektedir. Nisan ayı itibariyle Türkiye’de yüzde 9,8, Kahramanmaraş’ta ise yüzde 11,5 azalma meydana gelmiştir. Sanayi üretimi verileri Ocak ayına negatif başlamıştı. Mart ayı verileri geçen dört yılın aynı dönemine göre çok daha umut vericidir ve 2015’in büyüme performansının yüksek olacağına işaret etmektedir. Kapasite kullanım oranları 2009’daki ekonomik küçülmeden sonra kendisini toparlama sürecini sürdürmekte olup Nisan ayı itibariyle yüzde 74,1’dir. Kredi ve mevduat durumu borçlanma oranın yıllar itibariyle arttığını göstermektedir. 3,6 milyar TL mevduat hacmi bulunan Kahramanmaraş’ın kredi toplamı 10 milyar lirayı geçmektedir. Buna göre Kahramanmaraş’ta mevduatın krediyi karşılama oranı yüzde 35,3, Türkiye ortalaması ise %81,9’dur. Protestolu senetler ilk üç ayda Türkiye genelinde yüzde 20 artarken Kahramanmaraş’ta bu oran %80 dayanmıştır. Bu da ticari riskin artması bakımından önemli bir göstergedir. Ekonomik güven endeksi verileri yılın ilk üç ayında eksi pozisyonunda bulunmakta iken Nisan ayında pozitif görünüme kavuşmuştur.”