Frigya Kültürel Mirasını Koruma ve Kalkınma Birliği (FRİGKÜM) tarafından düzenlenen üniversite öğrencilerine yönelik Frig Vadisi Tanıtım ve Kültür Turu etkinliği düzenlendi.
Frigya Kültürel Mirasını Koruma ve Kalkınma Birliği organizasyonunda, Frig Vadisinin tanıtımı amacıyla Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya’daki üniversitelerde öğrenim gören öğrenciler öncelikle kendi il sınırları içinde bulunan Frig Vadisi bölgelerinde yürüyüş yaptıktan sonra, Afyonkarahisar Ayazini metropolünde bir araya geldiler.
Frigya Kültürel Mirasını Koruma ve Kalkınma Birliği organizasyonunda açılış konuşmasını yapan Kütahya Valisi Şerif Yılmaz, "Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya illerimizin sınırları içinde yer alan Frigya Vadilerinin bu üç ilimizdeki üniversite öğrencilerine tanıtılması amacıyla düzenlenen programa hepiniz hoşgeldiniz. Anadolu kültürünün, bugün çok ön planda görünmese bile önemli kahramanlarından birisi de, günümüzden 3 bin yıl önce, bir teoriye göre Trakya’dan geldikleri sanılan Frig’lerdir.Tarihçi Herodot’a göre de Frig’ler Dünya’daki en eski kavimlerdendir. Frig’ler zamanla, Hitit egemenliğinin eriyip yok olduğu topraklarda, kendi kentlerini ve egemenliklerini kurmuşlardır. Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya İl Özel İdarelerinin kurucu olarak katıldıkları Frigya Kültürel Mirasını Koruma ve Kalkınma Birliği 2009 yılında kurulmuş olup, kuruluşundan bugüne bölgeye yönelik; Tanıtım Filmi, Frig Vadisi Haritası, Frig Vadileri Sanal Tur Projesi, Yürüyüş Yolu Projesi; Yaklaşık olarak 400 km. lik yürüyüş yolu; Kütahya ili sınırları içerisinde Yenice Çiftliğinden, Afyonkarahisar ili sınırları içerisinde Seydiler’den başlamaktadır. Her iki güzergah da Eskişehir ili sınırları içerisindeki Friglerin dini merkezi olan Yazılıkaya’da birleşerek Ankara’nın Polatlı ilçesinde bulunan Friglerin siyasi başkenti Gordion’a (Yassıhöyük) kadar uzanmaktadır.Büyükşehir yasasından sonra Eskişehir, Büyükşehire dönüştüğü için, Eskişehir İl Özel İdaresi kapatıldı. Birliğimizde şu an itibariyle aktif olarak Eskişehir bulunmuyor, ancak Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisinin alacağı kararla, FRİGKÜM birliğimize üyeliğinin devamını biz diliyoruz. Bu bölgenin varlığını üç il olarak yürütmenin değerini ve önemini buradan tekrar hatırlatmak istiyorum. İnşallah Eskişehir’de bizimle beraber aktif olarak yolculuğumuza devam eder" ifadelerini kullandı.
Vali Yılmaz’ın konuşmalarının ardından program, Frigya Kültürel Mirasını Koruma ve Kalkınma Birliği tarafından yapılan yemek ikramı, Pan Flüt sanatçısı Aydın Yavaş ve ekibi tarafından verilen konserle devam etti.
Daha sonra Pan Flüt sanatçısı Aydın Yavaş ile Eskişehir, Afyonkarahisar ve Kütahya Dumlupınar üniversitelerinden etkinliğe katılan öğrencilere Vali Şerif Yılmaz tarafından hediye takdim edildi.
Frig Vadisi Tanıtım ve Kültür Turu etkinliğine Afyonkarahisar Vali Vekili Akgün Corav ve eşi, Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören, AfyonKarahisar Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Mustafa Solak, Frigküm Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri, Daire Müdürleri, Köy Muhtarları, STK Temsilcileri, üniversite öğrencileri ve vatandaşlar katıldı. (EFE)