Altın, Fed'in faizi bu yıl artıracağına ilişkin spekülasyonun etkisi ile doların altı haftanıon en yüksek seviyesine çıkmasının ardından, 1,200 doların altında işlem gördü. Platin Mart ayından bu yana en düşük seviyesinde el değiştirdi.

Spot altın, Pazartesi günkü seviyesi olan ons başına 1,189.20 dolardan bugün Singapur saati ile 12:48'de 1,188.14 dolara geldi. Metal dün 1,204.42 dolara kdar yükseldikten sonra günü yüzde 0.1 düşüşle tamamladı. Şanghay'da altın kazançlarını geri verdi.

Altın, Fed'in bu yıl faiz artırımına gidebileceğini işaret etmesinin ardından, son iki haftada değer kaybetti ve bu yılki kazancını yüzde 0.3'e daralttı. AND'de dün açıklanan imalat sanayi verisi, ABD ekonomisinin teşviklerin geri çekilmesi durumuna dayanabileceğini işaret etti. Yükselen faizler, yatırımcısına genellikle yalnızca fiyat artışları yoluyla getiri sağlayan altının cazibesini azaltırken, güçlü dolar metale yönelik değer koruma talebini zayıflatıyor.

Melbourne'de National Australia Bank Ltd. ekonomisti Vyanne Lai, "ABD dolarında görülen ekonomik verilere paralel hareketler altın üzerindeki baskın konumunu sürdürecek," dedi ve "Eğer ABD verileri toparlanan ekonomi hikayesini desteklemeye devam ederse, dolar muhtemelen kısa vadede ralli yapacak ve bu da altın üzerinde baskı oluşturacak" şeklinde konuştu.

ABD'de dün açıklanan ISM imalat sanayi endeksi verisi Mayıs ayında 52.8 ile üç ayın en yüksek seviyesine çıktı. Bu veri önceki ay 51.5 seviyesindeydi. Öte yandan ABD'de Cuma günü Mayıs ayı tarım dışı istinhdam verisi açıklanacak.

Bloomberg Dollar Spot Endeksi Pazartesi günü yüzde 0.7 yükselerek 15 Nisan'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra, Salı günü yüzde 0.2 geri çekildi. ABD dolarının 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren bu endeks geçen hafta yüzde 1 ve önceki hafta yüzde 2.6 yükselmişti.

Yatırımcılar altın destekli exchange traded fonları (ETF) yoluyla altın sattı ve bunuın sonucu varlıklar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Pazartesi günü itibariyle yüzde 0.2 azalarak 1,599.53 tona indi. Varlıklar Ocak ortasından bu yana en düşük seviyesinde bulunuyor.

Ağustos vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.1 düşerek ons başına 1,188 dolara indi. Şanghay Altın Borsası'nda, yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 0.1 yükselerek 237 yuana (ons başına 1,189.26 dolar) çıktı.

Spot gümüş yüzde 0.3 gerileyerek ons başına 16.7122 dolara düştü. Spot platin yüzde 0.2 düşüşle ons başına 1,101.03 dolara indi ve 18 Mart'tan bu yana en düşük seviyesini gördü. Metal altına oranla 2013'ten bu yana en ucuz seviyesinde işlem görüyor. Palladyum yüzde 0.3 düşerek ons başına 771.16 dolar ile bir haftanın en düşük seviyesine indi.

VATAN