Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Eğitim Fakültesi’nde “Yaratıcı Yazmanın Sırları” konulu seminer düzenlendi.
OMÜ Türkçe Topluluğu tarafından düzenlenen semineri yazar Gülayşe Koçak verdi. Eğitim Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen seminere; Rektör Yrd. Şenol Eren, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Bayram, akademik personel ve çok sayıda öğrenci katıldı. Seminerde 10 yıla uzanan yazma eğitmenliği sırasındaki gözlemlerini katılımcılarla paylaşan Koçak, konuyla ilgili atölye çalışması da yaptı.
“YAZMAK KENDİMİZE AYNA TUTMAKTIR”
Yazmayı “Korkmadan, düşünmeden, tutkuyla yazmak; kısacası kendimize ayna tutmaktır” diye tanımlayan Koçak, “Yazmak; ancak korkular ve çekingenlikler aşıldıktan sonra özgürleştirici bir uğraş haline gelebilir. Korkularımızı ve bizi bloke eden kalıplarımızı aşmak zorundayız. İşin tekniği en son ilgilenilecek konudur” dedi.
“Yazmanın önündeki engel, ezberci düşünme ve otoriteye itaat etme dürtüsüdür” diyen Koçak, öğrencilerin eğitim sistemimizde özgün metinler üretmek yerine öğretmenleri memnun edecek yazılar kaleme aldığını söyledi. Bir öğretmenin öğrencisinin klişelere başvurmadan yazmasından mutluluk duyması gerektiğini söyleyen Koçak, öğretmenlerin kendi ön yargılarından kurtulması gerektiğinin altını çizdi.
Seminerin ardından ufak bir atölye çalışması da yapan Koçak, katılımcılara “Sigara izmariti ve eski ayakkabı yeme” üzerine bir yazı egzersizi yaptırdı. Bunu “saçmalama egzersizi” olarak tanımlayan Koçak, katılımcılara dağıttığı kağıtlara sigara izmaritinin ve eski ayakkabıların tadını çok sevdiklerine dair ikna edici bir yazı yazmalarını istedi. Bu egzersizin, daha evvel düşünülmemiş ve hiç akla gelmemiş bir konu üzerinde özgün yazılar yazabilmenin ve katılımcıların hiç düşünmedikleri bir konuda da yazabileceklerine dair özgüven kazanmasının yolunu açtığını söyledi. Son derece eğlendirici sonuçların alındığı yazı egzersizinde Dekan Prof. Dr. Yavuz Bayram, kaleme aldığı metinle katılımcılardan büyük alkış aldı.
Atölye çalışmasının ardından Rektör Yrd. Prof. Dr. Şenol Eren, Gülayşe Koçak’a günün anısına teşekkür belgesi takdim etti.