Aydın Devlet Hastanesi bünyesinde hizmet vermeye başlayan inme merkezi, felçli hastalara umut oldu.
İnme, sakat bırakan hastalıklar listesinde birinci, ölümle sonuçlanan hastalıklar da ise üçüncü sırada yer alıyor. Hastanın ilk 3 saat içinde hastaneye götürülmesi sakatlık gelişmeden inmenin tedavi edilme şansını artırıyor.
Sağlıksız beslenme, sigara ve alkol kullanımı, genetik faktörler, yüksek tansiyon, hareketsiz yaşam, kalp hastalıkları gibi faktörlerle her yıl daha da artan inmenin erken tanı ve tedavisi için Aydın Devlet Hastanesi’nde İnme merkezi açıldı.
İnme merkezinin çalışmaları hakkında bilgiler veren Nöroloji Uzmanı Dr. Refik Kunt, inme (felç) ile ilgili olarak tıptaki tüm gelişmelere rağmen en önemli sağlık problemlerinden biri olduğunun altını çizerek, “Genellikle beyin damarlarında tıkanma ya da kanamanın neden olduğu ani başlangıçlı nörolojik bir hastalıktır. İnmelerin yüzde 80’i damar tıkanıklığına, yüzde 20’si de kanamaya bağlıdır. Görülme sıklığı ülkeden ülkeye değişmekle birlikte, hemen her ülkede hastalar ve aileleri için ciddi bir sosyal travma nedenidir. Gelişmiş devletlerde ölüm nedenleri içerisinde kalp damar hastalıkları ve kanserden sonra 3. sırada yer alır ve şiddetli, uzun süreli özürlülüğün önde gelen nedenidir” dedi.
İNME GEÇİREN HASTA HEMEN HASTANEYE GÖTÜRÜLMELİ
İnmenin acil bir durum olduğunu belirten Uzm.Dr Kunt, “Hızla, vakit kaybetmeden tıbbi yardım gereklidir. Erken tanı konulması ve tedaviye başlanması hayati öneme sahiptir. Unutulmamalıdır ki beyin hasarlandıktan sonra geriye dönüş yoktur. Geç kalmak beyindeki ve bedendeki kalıcı harabiyeti daha da ağırlaştırır. Beyinde damar tıkanıklığına neden olan pıhtının eritilmesi gereklidir. Bu nedenle bu tedaviyi veren merkezlere hemen vakit kaybetmeden başvurulmalıdır. Özellikle bir vücut yarısındaki yüz, kol veya bacakta uyuşma ve güçsüzlük, konuşma bozukluğu, bilinç bulanıklığı, kafa karışıklığı, bir ya da iki gözde ani görmede azalma, çift görme veya bas dönmesi, denge veya koordinasyon kaybı inmenin en önemli klinik işaretleridir” ifadelerini kullandı.
"13 HASTA’YA UYGULAMIŞ BULUNMAKTAYIZ’’
Dünyada ve ülkemizde bu tedaviyi uygulayan birkaç devlet hastanesinden biri olmanın gururunu yaşadıklarını belirten Uzm.Dr. Refik Kunt, “Uygulama olanaklarına sahip birçok eğitim araştırma ve üniversite hastanesi tarafından bile bu tedavi uygulanmamaktadır. Türkiye’de pıhtı çözücü tedavinin koordinasyonunu üstlenen ve iskemik inme konusunda deneyimli bir merkez olan Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalında ihtisasımı tamamlayıp göreve başladığım Aydın Devlet Hastanesi’nde, 1,5 yıllık süreç içinde 13 hastaya gerekli tedaviler başarılı bir şekilde uygulanırken, tedavi sonrası hastaların birçoğunda felcin hiçbir etkisi kalmamış olup günlük hayatlarına eskiden olduğu gibi devam etmektedirler’’ şeklinde konuştu.