ESKİŞEHİR'den geçen 15 Ocak'ta Zonguldak Adliyesi'ne atanan hakim Kemal Karanfil, Eskişehir Fen Lisesi'nde okuyan 15 yaşındaki kızının Zonguldak Fen Lisesi'ne nakil talebinin boş kontenjan bulunmadığı gerekçesiyle geri çevirilmesini yargıya taşıdı. Hakim Karanfil, kızının kayıt talebinin reddi kararının iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Zonguldak İdare Mahkemesi'ne dava açtı.
Eskişehir Sulh Ceza Hakimi olarak görev yaparken kendi isteği dışında Zonguldak Adliyesi'ne atanan ve 2'nci Asliye Hukuk Hakimi olarak görevlendirilen Kemal Karanfil, kızı Ayşegül Karanfil'in nakil talebinin Zonguldak Fen Lisesi'nce geri çevirilmesi üzerine başlattığı yargı sürecini sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta paylaştı. Karanfil, Zonguldak Fen Lisesi adına Milli Eğitim Bakanlığı'na açtığı davanın dilekçesinde, Zonguldak'a tayin edilmesiyle, kızının 3 yıl dershaneye giderek ve geceli gündüzlü çalışarak kazandığı Eskişehir Fen Lisesi'nden ayrılmak zorunda kaldığını belirtti. Kızının Zonguldak Fen Lisesi'ne naklinin yapılması için 27 Şubat ve 27 Temmuz tarihlerindeki başvurularının, okulda boş kontenjan bulunmadığı gerekçesiyle geri çevirildiğine işaret eden Karanfil, dilekçesinde şöyle dedi:
"Anayasa'nın 41'inci maddesine göre aile toplumun temeli olup, aile bireylerinin birliği, bir arada yaşamaları esastır. 15 yaşındaki kızımın tek başına Eskişehir'de kalamayağı, ailesinin bulunduğu yerde okuma ve ikamet hakkı olması nedeniyle, talebimizin reddi bizi mağdur etmiştir. Kaldı ki kendi isteğimizle tayin olmadığımız gibi, Zonguldak Fen Lisesi'nin seviye puanı, kızımın kazandığı Eskişehir Fen Lisesi'nin 20 puan altında yer almaktadır. Devlet re'sen tayin ettiği memuru veya hakimin çocuklarının eğitiminin aksamaması, ilköğretim ve lise çağındaki çocuklarının, ailesinin yanında okuması için gerekli önlemleri alır. Bunun için gerekiyorsa okullarda belli kontenjanlar ayrılmalı. 'Kontenjan yok' denilerek çocuğun açıkta bırakılması veya başka bir ile gitmeye zorlanması hukuk devleti ilkesi ile bağdaşmaz. Sonuç olarak, kızımın Zonguldak Fen Lisesi'ne naklinin yapılamayacağına ilişkin işlemin iptali ve yürütmesinin durdurulmasını arz ederim."
Hakim Karanfil, Facebook sayfasında, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya hitaben yazdığı, 'Bıktım kavganızdan' başlıklı yazısında da bu duruma değinerek, "Şubat ayından beri göreve başladığım Zonguldak'ta, Eskişehir Fen Lisesi'nde okuyan kızımı yerleştirecek bir devlet okulu bulamadınız. Devletin re'sen tayin ettiği hakiminin çocuğuna 7 aydır okul bulamıyorsunuz. Okullarda bir adet temizlik, güvenlik personelinizin olmadığı, velilerden zorla toplanan aidat ve bağışlarla zar-zor temizlik yapıldığını bilmeyen yok. Eğitiminizin hali ve yetiştirdiğiniz insan kalitesi ortada" dedi.
Zonguldak Fen Lisesi yöneticileri ise Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 38'inci fıkrasına göre ortaöğretim kurumları arasında nakil ve geçişlerin açık kontenjan bulunması halinde puan üstünlüğüne göre yapıldığını, 30 kişilik sınıflarda boş yer bulunmadığı gerekçesiyle nakil talebinin kabul edilmediğini söyledi.

FOTOĞRAFLI