Ebubekir KARATOPRAK/ŞIRNAK, () - ABDULLAH Öcalan'ın yaptığı, PKK'nın silah bırakma kararı almak üzere bahar aylarında olağanüstü kongreyi toplaması çağrısı  Şırnak'ta sevinçle karşılandı.
İmralı'da ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasını çeken Abdullah Öcalan'ın bu çağrısını değerlendiren sivil toplum örgütleri temsilcileri, bu çağrıdan sonra hayatın normale dönebileceğine dair umutlu olduklarını, yapılacak görüşmelerle kısa bir süre içerisinde kalıcı barışın sağlanabileceğini savundu.
Şırnak Ziraat Odası Başkanı Cengizhan Uysal, Öcalan'ın çağrısının kentte büyük bir mutluluk yarattığını belirterek, şöyle dedi:
"Gerçekten barış güzel bir olay ve büyük mutluluk duyduk. Öyle görünüyor ki doğa bile gülüyor. Bu barış hem Kürt, hem Türk kardeşlerimiz açısından çok büyük bir önem taşıyor. İnşallah çok güzel günlerimiz olur. Yaylalarımız güzel olur, köylülerimizin, çiftçilerimizin geçim kaynağı olan hayvancılık ve tarım alanında da büyük önem taşıyor. Ben bu açıdan da çok büyük mutluluk duyuyorum. Çok sevinçliyim. Cenab'ı Allah her iki taraftan da razı olsun. Çok açı günler yaşadık. İnşallah o acı günlerin hepsi geride kaldı. Artık güzel günlere, insanlığa, kardeşliğe, sevgiye ihtiyacımız var. Barış ve kardeşlik her şeyin önünde olmalıdır. Yaşamak lazım, yaşatmak lazım. Güzel günler geçirmek lazım. Bu olay gerçekten dünden beri o kadar sevinçliyim ki, ben sevgimi herkesle paylaşmak istiyorum. Bu güzel olayı herkes, ama herkes büyük bir coşkuyla karşılamalı ve bunu her yerde kutlamalıyız halaylarla."
Öcalan'ın çağrısına çok sevindiğini belirten Beytüşşebaplı Nadir Kılıç, çözüm sürecini baştan beri desteklediklerini ifade ederken şöyle dedi:
"İki tarafın da önemli adımlar atması lazım. Silahların bırakılacak olmasına çok sevindik. Hiçbir siyaset silahların gölgesinde olmaz. Silahlar bırakılırsa inşallah bu memlekete güzel şeyler olur. Bölge halkı olarak da biz de kendi kültürümüzü, dilimizi konuşmak istiyoruz. Kendi gelenek ve göreneklerimizi hiçbir yasak olmadan bunları görmek istiyoruz."
Türkçe bilmediği için Kürtçe konuşan Medine Moğan da, bu çağrıyı çok iyi nitelendirirken şöyle konuştu:
"Artık çocuklar anasız, babasız kalmasın. Şehitler olmasın, her iki tarafın da kadınlarının yürekleri yanıyor, anlar ağlıyor. 'Artık yeter' diyoruz, bundan sonra artık barış olsun. 30 yıllık süre içerisinde herkes zarar gördü. Benim de, senin de gördüğün zarar hepimizindir, çünkü hepimiz biriz. Ha Türk, ha Kürt, hepsi birdir. Hepimiz kardeşiz bundan sonra yeter."
Şırnaklı esnaf İrfan Barış ise, KCK'nın da Abdullah Öcalan'a bağlı olduğunu ve çağrıya uyacağına inandıklarını belirterek, şöyle konuştu:
"KCK zaten Abdullah Öcalan'na bağlı. Eğer öyle bir şey söylemişse kesinlikle silah bırakır. Ama devletin de mutabakata bağlı kalması lazım. Eğer mutabakata sadık kalırsa, sorun kalmaz zaten. Açıklanan maddeler Türkiye'nin geleceği için önemli maddelerdir. Sadece Kürtler için değil, Türkiye Cumhuriyet için de gerekli maddeler. Türkler ve Kürtler için de çok güzel maddelerdir. Silahların susmasını istiyoruz. İki yıldır çözüm süreci devam ediyor, bu yüzden bayağı rahatız. İnşallah temeli bırakır daha da rahatlarız. Yani isteğimiz; huzur ve rahatlık. İnşallah huzuru herkes bulur, sadece Kürtler değil, bütün Ortadoğu, bütün insanlar huzuru bulur."

FOTOĞRAFLI