Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Japonya’da yapılan Okul Güvenliği Toplantısı’nda, “Okul güvenliği yalnızca Türk çocuklarını değil, ülkemizde bulunan yaklaşık 2 milyon Suriyeli misafirimizin çocuklarını da yakından ilgilendiriyor” dedi.
Başbakan Numan Kurtulmuş, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Japonya’nın Sendai kentinde düzenlenen BM Afet Risklerinin Azaltılması Konferansı Okul Güvenliği Toplantısı’na ana konuşmacı olarak katıldı. Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin yanı sıra BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un da katıldığı konferansta konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş konuşmasında okul güvenliğine vurgu yaparak, “Okul güvenliği konusu yalnızca Türk çocuklarını değil, ülkemizde bulunan yaklaşık 2 milyon Suriyeli misafirimizin insan kaynaklı bir afet nedeniyle mağdur olan çocuklarını da yakından ilgilendiriyor. Türkiye ve komşularının insani çabaları büyük önem taşımaktadır, ancak uluslararası toplumu bu insani felaketi sona erdirmek için siyasi perspektifler geliştirmeye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.
Kurtulmuş, afetlerin ülkelerin geleceklerini olumsuz etkilediklerine değinerek, “Afetler yalnızca kısa vadeli kayıplara değil, kalkınma hedeflerinin de uzun vadede sekteye uğramasına sebep oluyor. Bu nedenle afet risklerinin azaltılması Türkiye için öncelikli bir meseledir” dedi.
Kurtulmuş genel Kurul’da yaptığı konuşmasını şu şekilde tamamladı:
“Kapsamlı afet risk azaltma stratejileri, Türkiye gibi hızlı şehirleşme ve ekonomik büyüme süreçlerinde insani, toplumsal ve ekonomik kaynakların doğal afetlere maruz kaldığı gelişen ülkeler için diğerlerinden daha önemlidir. Tarihimizde gördüğümüz üzere afetler neticesinde toplumsal ve ekonomik kalkınma sekteye uğramakta; sürdürülebilir olmayan kalkınma ise yeni riskler oluşturmaktadır”.