Anadolu Aydınlar Ocağı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek’in “Dünden Bugüne Ermeni Soykırımı ve Hocalı Soykırımı" kitabının tanıtımı Bakü’de gerçekleştirildi.
Anadolu Aydınlar Ocağı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek tarafından kaleme alınan “Dünden Bugüne Ermeni Soykırımı ve Hocalı Soykırımı” adlı kitap, “Hocalı Soykırımı, Çifte Standartlar ve 100 Yılın Ermeni Yalanları Projesi” kapsamında Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Sivil Toplum Kurumlarına Devlet Desteği Fonu’nun mali desteği ile Mülteci ve Zorunlu Göçmenler Gençlik Teşkilatı ile Türkiye’nin ve Aydınlar Ocağı’nın işbirliğiyle yayınlandı. Programa Anadolu Aydınlar Ocağı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek, Mülteci, Zorunlu Göçmenler Gençlik Teşkilatı ve Azerbaycan Aydınlar Ocağı Başkanı Vugar Kadirov, Türkiye’nin Bakü Büyükelçiliği Müsteşarı Meral Barlas, sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin yanı sıra vatandaşlar katıldı.
Hocalı Soykırımı, Çifte Standartlar ve 100 Yılın Ermeni Yalanları Projesi kapsamında düzenlenen programda konuşan Azerbaycan Aydınlar Ocağı Başkanı Vugar Kadirov, “Kitapta Ermeniler’in Hocalı’da Azeriler’e karşı işlediği insanlık dışı soykırımdan bahsediyor. Kitabın hazırlanmasının temel amacı Türkiye sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte bu soykırımı dünya kamuoyunun dikkatine sunmaktır” dedi.
Türkiye’de Ermeni meselesiyle ilgili kitabın nerdeyse olmadığını ve bu nedenle bu konuyla ilgili kitaplar yazdığını belirten Prof. Dr. İbrahim Öztek ise, “Bu sorunla ilgili abideler, eserler, kitaplar yoktu. Onun için yaptığım çalışmaları bir kitapta toplamak istedim. Bir Kafkas İslam Ordusu harekatı, bir Mustafa Kemal, Neriman Nerimanov, Haydar Aliyev’in milletimiz için söyledikleri, bunların hepsi birer altın köprüdür. Biz bu köprüleri her alanda çoğaltmalıyız. Bu köprüleri daha çok atmalı, daha çok kurmalıyız ve de milletimizin geleceği bu köprülerde, bu birliktedir” diye konuştu.
Azerbaycan ziyaretiyle ilgili de açıklamalarda bulunan Öztek, “Türkiye’den gelen Aydınlar Ocağı arkadaşlarımla birlikte buradan İrevan Devlet Tiyatrosu İftihar Piriyev ve Azerbaycan Aydınlar Ocağı Başkanı Vugar Kadirov’la birlikte 3 günlük bir program için Bakü’de bulunuyoruz. Burada bulunmamızın en önemli nedenlerinden bir tanesi de bu yıl yazmış olduğum iki kitabımdır. İlkinin ismi ‘100. Yılında Ermeni Soykırımı’, ikinci kitabım ise ‘Hocalı Soykırımı’ isimli kitabımdır. Bu kitaplar Türkiye ve Azerbaycan’da basılan yegane örnekler diyebileceğim kitaplardır. Hem bu kitaplarım tanıtımı, ayrıca ‘100. Yılında Ermeni İhanetleri’ konulu konferanslarımız ve yine 100. yılında Çanakkale savaşlarının başlamış olduğu o muhteşem destanın yazıldığı anma günleri nedeniyle buradayız. Maalesef 12 Nisan günü Papa yapmış olduğu açıklamasında bir din adamına yakışmayan, milletleri nerdeyse birbirine düşman edercesine yapmış olduğu beyanat tamamen bir din adamının işlediği günahtan başka bir şey değildir. Yine aynı şekilde Avrupa Parlamentosu’nun yaptığı girişimler tek taraflı olarak bizim kesinlikle kabul etmeyeceğimiz ve edemeyeceğimiz iddialardır. Türkler hiçbir zaman hiçbir millete soykırım uygulamamıştır” diye konuştu.
Programın sonunda Çanakkale Zaferi’nin 100. yıl dönümüne adanmış “Cumhuriyetin İlk Sedası” adlı tiyatro gösterisi beğeniyle izlendi.