Amasya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde aktif programlara bir yenisi daha eklendi.
Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden sonra Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarisi Bölümü’ne 2015-2016 akademik yılından itibaren yüzde 30 İngilizce eğitim olmak üzere öğrenci alımına Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı’nca onay verildiği bildirildi.
Mimarlık Fakültesi’nin üniversitenin 2006 yılındaki kuruluş kanunu içerisinde yer alan fakültelerimizden olduğunu ancak alanında doktoralı öğretim üyesi yetersizliği nedeniyle 2011 yılına kadar aktif hale getirilemediğini belirten Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, “İlk öğrencilerini 2012-2013 akademik yılında derslerin yüzde 30’u İngilizce olmak üzere Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde eğitime başlanmıştır. Yapılan çalışmalarla da önümüzdeki yıldan itibaren Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarisi Bölümü’ne öğrenci alımı için gerekli öğretim üyesi atamalarını yaparak YÖK’e başvurduk ve başvurumuza YÖK tarafından onay verildi. Özellikle ÖYP kapsamında üniversitemiz adına doktora yapan genç araştırmacılarımızın doktora programlarının sonlarına yaklaştıkları şu dönemde önümüzdeki yıldan itibaren ise Mimarlık programımızı aktif hale getirmeyi hedefliyoruz” dedi.
Fakültenin Amasya’da kurulmuş olmasının çok özel nedenleri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Orbay, “Şehzadeler kenti olan Amasya’nın tarihi kent yapısı ve yakın çevre illerdeki tarihi özellikler ile tarihi kültürel özelliklere duyarlı bir meslek elemanı yetiştirme hedeflenmiştir. Fakültemizde İngilizce eğitim-öğretim yaparak bulunduğu kente Orta Karadeniz Bölgesi’ne hizmet sunmayı amaçlarken Türkiye ve dünya genelinde kendine özgü bir tarz geliştirmeyi hedef edinmiştir. Mimarlık Fakültemiz eğitim-öğretim faaliyeti ile Orta Karadeniz bölgesine, tarihi çevrelere duyarlı ve Anadolu’daki kültürün korunmasına yönelik bilinçli meslek elemanları yetiştirmek Amasya Üniversitesinin temel amaçları arasında yer almıştır. Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarisi Bölümü’nün amacı da kent alanlarına kimlik kazandıracak bilinçli meslek elemanı yetiştirmektir” diye konuştu.