TBMM Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarını Araştırma Komisyonu, Ordu’da incelemelerde bulundu.
Geçen ay kurulan TBMM Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarını Araştırma Komisyonu, çeşitli sivil toplum kuruluşu ve akademisyenleri dinleyip, önerilerini aldıktan sonra illerdeki incelemeleri kapsamında Ordu’ya geldi. Komisyon üyeleri, mevsimlik işçilerin yazları konakladığı Efirli ve Uzunisa’daki alanları ziyareti etti. Komisyon üyeleri, Ordu Vali Yardımcısı Ömer Adar ve Perşembe Kaymakamı Ahmet Arık’tan mevsimlik işçilerin konakladıkları alanlar hakkında da bilgi aldı. Mevsimlik işçilerin çocuklarının bırakmış oldukları yazı ve resimler komisyon üyeleri tarafından incelendi.
"SORUNLARI ÇÖZMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ"
Komisyon Başkanı ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar, gazetecilere yaptığı açıklamada, komisyonun mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarını araştırarak çözüm üretmek için kurulduğunu söyledi. İki hafta boyunca mevsimlik işçilerin yoğun olduğu Şanlıurfa ve Adana’da incelemelerde bulunduklarını ifade eden Kaçar, "Ziyaretlerimizde mevsimlik tarım işçilerinin şuanda çalışma alanlarını yerinde tespit amacıyla incelemelerde bulunuyoruz. Yaptığımız ziyaretlerde onların sorunlarının çözümü noktasında önemli gelişmeler gerçekleştirdik. Bugün ise Ordu ilimizde mevsimlik tarım işçilerimizin fındık toplamak için gelerek kullandıkları yerleşim alanlarını inceledik. 2010 yılında yayınlanan genelge ile valiliklerimiz öncülüğünde mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarını çözümüne yönelik uygulama başlatmıştık. Bu uygulamanın bazı illerde önemsenerek uygulandığını Ordu gibi illerde gördük. Ancak bazı illerde de bu konuda gerekli hassasiyetin gösterilmediğini tespit ettik" dedi.
"ORDU’DAKİ UYGULAMA İNSAN ONURUNA YAKIŞIR NİTELİKTE"
Ordu’da Mevsimlik Tarım İşçileri İzleme Komitesi’nin yönetimindeki alanların çok iyi bir şekilde uygulandığını ifade eden Kaçar, "Ordu’da mevsimlik işçiler için yapılan alanlar insan onuruna yakışır bir ortamda çalışmalarını sağlayacak ve çocukların eğitimlerini tamamlayacak alanların uygulandığını gördük. Bu işçilerin bu olumsuz şartlarda çalışması yalnızca çalışma hayatını ilgilendiren bir problem değil. Bu aynı zamanda toplumsal bir sorun, hatta bazı yerlerde insani bir sorun. Çünkü buraya gelen insanlar yalnız fert olarak gelmiyor, aileleriyle birlikte, çocuklarıyla birlikte geliyor. İstatistiklere göre aileleri ile birlikte 1 milyona yakın insanımız yılın değişik dönemlerinde bir bölgeden başka bir bölgeye göç etmek zorunda. Yaptığımız bu gezi ve ziyaretler neticesinde bu işin gerçekten insanoğluna yakışır şartlarda konaklamalarını ve çocukların eğitim haklarından mahrum kalmaması konusunda rapor hazırlayıp, mart sonuna kadar Meclis’e sunacağız" diye konuştu.
Komisyonun ziyaretinde Ordu Vali Yardımcısı Ömer Adar ve komisyon üyesi milletvekillerinden AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Erdoğan, AK Parti Bursa Milletvekili Önder Matlı, CHP Ankara Milletvekili Gökhan Günaydın ve HDP İstanbul Milletvekili Abdullah Levent Tüzel yer aldı.