Ahlatcı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatcı, Milli Piyango İdaresi’nin özelleştirilme ihalesine ilişkin süreçle ilgili açıklamada bulundu.
Çorum’a yapacağı yeni AVM yatırım hakkında basın toplantısı düzenleyen işadamı Ahmet Ahlatcı, gazetecilerin “Şans Oyunlarının Lisans Verilmesi Suretiyle Özelleştirilmesi İhalesi” ile ilgili sorularını yanıtladı.
Milli piyango ile ilgili hazırlıklarının devam ettiğini açıklayan Ahlatcı, “Milli Piyango’nun ihalesi birinci olan kişiye verilmişti. Biliyorsunuz aradan 9 ay geçti. İhale 15 Temmuz 2014 tarihinde olmuştu. 15 Nisan 2015 günü tekrar süre uzatımı ve kurun çok yükseldiği belirterek süre uzatımı istedi. Maliye Bakanımızda süre uzatımı verilmeyeceğini ve ikinciyle yola devam edileceğini açıklamasının ardından 22 Nisan’da bize tebliğ etti. Onun için hazırlıklarımızı yapıyoruz. Milli Piyango ile ilgili hazırlıklarımız devam ediyor” dedi.
İhale ile ilgili vazgeçmenin söz konusu olmadığını vurgulayan Ahlatcı, “O ihaleye biz hazırlandık gittik. Vazgeçme yok. Bu süreçte uzatımlar var. Bunun hazırlık dönemi 3-4 ay olacaktır” ifadelerini kullandı.
İHALE SÜRECİ
Milli Piyango İdaresi’ne ait şans oyunlarının özelleştirme 15 Temmuz 2014 tarihinde ihalesi yapılmıştı. Karşılığı nakit olmak üzere planlama, tertip etme ve çekiliş düzenleme hakkı Milli Piyango İdaresine ait olan şans oyunları lisansının 10 yıl süre ile topluca verilmesi suretiyle özelleştirilmesi ihalesine Net Şans-Hitay Ortak Girişim Grubu, ERG-Ahlatcı Ortak Girişim Grubu, Turkish Lottery Holding B.V katılmıştı. Açık attırmanın sonunda Milli Piyango ihalesinde en yüksek teklifi 2 milyar 755 milyon dolarla Net Şans-Hitay Ortak Girişim Grubu verirken, Çorumlu işadamı Ahmet Ahlatcı’nın Ankara’dan ERG ile oluşturduğu ortak girişim grubu, 2 milyar 750 milyon dolara kadar çıkmıştı. Şans oyunlarını işletmek için lisans sözleşmesini imzalamak üzere 15 Nisan’a kadar ek süre alan Net Holding, sözleşmenin bu tarihte imzalanamayacağını açıklamasının ardından ihalesi Ahlatcı’nın Ankara’dan ERG ile oluşturduğu ortak girişim grubuna verilmişti.
TÜRKİYE’NİN BEŞİNCİ BÜYÜK ÖZELLEŞTİRMESİ OLMUŞTU
Milli Piyango özelleştirmesi Türkiye’nin bugüne kadarki en büyük beşinci özelleştirmesi olmuştu. Türkiye’nin şimdiye kadar yapılan en büyük özelleştirmesi Türk Telekom’un yüzde 55’inin 14 Aralık 2005’te yapılan blok satışı oldu. Satıştan elde edilen gelir 6,55 milyar dolar oldu. Türk Telekom’u 2012’de yapılan Köprü ve Otoyol ihalesi izledi, ihalede en yüksek teklif 5,7 milyar dolar oldu. Üçüncü en büyük özelleştirme ise Tüpraş’ın yüzde 51’inin 26 Ocak 2006’da blok satışla 4,14 milyar dolara satılmasıyla gerçekleşti. Dördüncü büyük özelleştirme 2,77 milyar dolar ile Erdemir, özelleştirmesi oldu. 27 Şubat 2006’da Erdemir’in yüzde 46,12’si blok olarak satıldı. Türkiye’nin beşinci büyük özelleştirmesi bugün yapılan Milli Piyango oldu. İhalede verilen en yüksek rakam 2 milyar 755 milyon oldu.