Eskişehir ulaşımında önemli rol oynayan tramvay sürücüleri vatmanların gün içerisinde yaşadıkları sıkıntıları ve karşılaştıkları sorunları Demiryolu İşçileri Sendikası Mali Sekreteri, Oğuz Şenel anlattı.
Eskişehirli vatandaşların hemen her gün kullandığı tramvay, hem trafik stresi yaşatmaması ve hem de vakit kazanımı açısından önemli rol oynuyor. Halkın güvenli ve rahat seyahat edebilmesi için elinden geleni yapan vatmanların gün içerisinde karşılaştığı sıkıntı ve sorunlardan bahseden Eskişehir Demiryolu İşçileri Sendikası Mali Sekreteri aynı zamanda Eskişehir Hafif Raylı Sistem İşletmesi’nde (ESTRAM) 10 yıl vatman olarak çalışan Oğuz Şenel, gün içinde vatmanların yaşadıklarını anlattı. Şenel, yaklaşık iki ay önce Eskişehir Demiyolu İşçileri Sendikasında göreve başladığını ve daha önce Estram’a bağlı vatman olduğunu söyledi.
‘VATMAN İÇİN DÜZENLİ UYKU ŞART’
Eskişehir Demiryolu İşçileri Sendikası Mali Sekreteri Oğuz Şenel, vatmanların güne nasıl başladığını ve çalışma saatlerinden bahsetti. Şenel, “Vatman 05.00’deki servise binmesi için bunun en az yarım saat öncesinden kalkması lazım. Bu da 04.30 gibi bir saate tekabül eder. Vatmanların düzenli uyku uyuyabilmesi için minimum saat 9’da, 10’da yatağında olması lazım ki en az 6 buçuk saat bir uykuyu alsın diye. Şimdi kimse 8’de yatamaz işin gerçeği bu, çünkü burada çoğu arkadaşımızın evli çocuğu var. İş saatlerimiz ortalama 8,5-9 saat olduğu için günlük mesaimiz 15:30’a kadar sürüyordu. Bununla ilgili refleksler, saat 12:00 ile 13:00’dan sonra azaldığı için burada çalışma saatlerinin uzun olması hayli zor" dedi.
‘YOLUMUZA ÇIKAN ENGELLER’
Zamanla, trafikle ve insanlarla yarıştıklarını söyleyen Şenel, “Kaza yapmadan gideceksin, son durakta zamanını tutturmak zorundasın. Kavşaklarda bekleme sürelerimiz az olduğu için kimi ışıklar otomatik tanzim oluyor, kimini de biz tanzim ediyoruz. Burada yolcuların bizlere yeşil yandıktan sonra durağa vatandaşları çok bekleme gibi bir lüksümüz olmuyor. Bunun için bazen trafiği durduruyoruz orada. Bazen trafiği fazla durdurmamak için kendimizden ödün veriyoruz. Yolcuları gözlerinin içine baka baka mecburen bırakıyoruz. Tepkiler genelde bu yönde oluyor. Vatandaştan gördüğümüz bir başka tepki de bizim yolumuza çıkan engeller. Bunlar karayolu taşıtları, bisikletler, motosikletler, hayvanlar bunlar önümüze çıktığı zaman acil fren yapıyoruz. Vatandaşlar sonra acemi vatman diyor. İçeriden ön tarafı görmedikleri için yargısız infaz yapıyorlar” şeklinde konuştu.
‘HALKIN İKİ TRAMVAY ARASINA GİRME HEVESİ VAR’
10 yıl vatmanlık yapan Oğuz Şenel çalıştığı yıllarda karşılaştıkları bazı sorunlara değinerek, şunları söyledi: "Seyir esnasında bazı vatandaşların karşılıklı geçen tramvay arasında girmek gibi bir hevesi var. Bunun önüne geçilmiyor. Bisiklet ve motosiklet sürücüleri, önümüze geçerek çeşitli akrobasi hareketleri yapıyorlardı. Bazı bisiklet sürücülerinin tekerlekleri rayların arasına girerek kaza oluşturuyor biz de çarpmamak için acil durum frenini çekmek zorunda kalıyorduk. Acil fren esnasında önümüze çıkanlar tramvayda seyahat eden yolcuları da tehlikeye atıyordu” diye konuştu.
’TRAMVAYIN SOL VE ARKA TARAFINI GÖREMİYORUZ’
Şenel, tramvay kullanırken görüş açılarının da düşük olduğunu belirterek şöyle devam etti:
"Şimdi 32 metrelik bir araçta sadece sağ tarafında ayna bulunan bir yerde sol taraftan gelen bir darbeyi ya da 32 metrelik aracın en arkasından gelen darbeyi vatmanın hissetmesi çok zor. Aracın sol tarafını ve arka tarafını göremiyoruz.”
Öte yandan Şenel, seyir sırasında vatmanlar aracın içerisinde hamile, yaşlı ve engelli vatandaşların olduğunu düşünerek hareket ettiklerini söyledi. Önlerine çıkan engelde iki tarafı da düşündüklerini, bu yüzden vatandaşları biraz daha duyarlı olmaya çağırdıklarını da ekledi.
‘VATMANLIK POPÜLER BİR MESLEK OLMAYA BAŞLADI’
Şenel, vatmanlığın popüler bir meslek olmaya başladığını, geleceği olan bir meslek ve gençlere tavsiye ettiğini söyledi. Hafif raylı sistemlerin şehirlerin olmazsa olmazı haline geldiğini belirten Şenel, vatmanlık mesleğini yapan kişilerin şehrin her yerine, hava şartlarına hakim olduğunu da kaydetti.
Eskişehir Demiryolu İşçileri Sendikası Mali Sekreteri Oğuz Şenel, vatman olabilmenin şartlarından bahsetti. Şenel, “Vatman alırken en az 2 yıllık üniversite mezunu, elektrik, elektronik ya da raylı sistemler bölümünü bitirmiş olmanız gerekiyor. Bunların dışında B Sınıfı ehliyetin olması gerekiyor. Yapılan mülakat ve giriş eğitimlerinden başarılı olunması da gerekiyor. 30 kişilik bir grupta 10-15 kişiyi ancak alabiliyoruz. Şuan çalışan vatman arkadaşlarımız bu kriterlere sahip” dedi.
Ayrıca Şenel, Eskişehirli vatandaşların daha temiz bir çevre için tramvayı tercih etmesini de söyledi.