Edirne’de 600 yıllık geçmişiyle geleneksel ve lezzetli Türk tatlılarından birisi olan lokuma farklı bir yorum katan lokum ustası Metin Keçeci, ’gül yapraklı lokum’ üreterek tatlıseverlerin beğenisine sundu.
Osmanlıca ’rahat ul-hulküm’ yani boğaz rahatlatan kelimesinden türemiş olan ve özellikle 17. yüzyılda Osmanlı imparatorluğu sınırları içinde yaygınlaşan lokum kültürü, payitaht kenti olan Edirne’de yaşatılmaya devam ediliyor. Edirne’nin en eski ve en köklü lokum üreticilerinden olan Keçecizade, bir ilke daha imza atarak ’gül yapraklı lokum’ üretti.
Türk damak zevkinin en güzel lezzetlerinden biri olarak kabul edilen ve tüm dünyada ’Turkish Delight’ adıyla tanınan lokuma farklı bir yorum katmak istediklerini dile getiren lokum ustası Metin Keçeci, geçmişe bağlı kalarak yeni lezzetleri tezgahlarına katmak için çalışmalarını titizlikle sürdürdüklerini söyledi. Meslekleri lokumculuk olduğu için yeni ürünleri takip etmeleri gerektiğini dile getiren yarım asırlık lokum ustası Metin Keçeci, "Onun için bu sene gül yapraklı lokumu seçtik. Lokumu hazırlayabilmemiz için gül yaprağının elimizde hazır olması gerekiyor. Gül yapraklı lokum içerisinde hiçbir katkı maddesi olmadan, aroma olmadan tamamen gül yaprağının verdiği lezzetle, kokuyla bu lokumu elde ettik" dedi.
"GÜL KOKUSU EDİRNE’YE YABANCI DEĞİL"
1961 yılından bu yana lokum ustası olarak çalışan Keçeci, Osmanlı’ya yıllarca başkentlik yapmış bir il olan Edirne’nin gül kokusu ve lezzetine yabancı olmadığını anlatarak, "Edirne’de eskiden de gül yetiştiriciliği olmuş. Edirne’ye bu gül kokusu, bu gül lezzet hiç yabancı gelmedi. Edirneliler, ‘gül yapraklı lokum’u çok beğendiler. Tahmin ettiğimizden çok daha fazla satış ve sürümü olmaya başladı. Bunu başardığımız için mutluyuz" ifadelerini kullandı.
"GÜLLER TÜRKİYE’NİN GÜL BAHÇESİ ISPARTA’DAN"
Keçeci, ‘gül yapraklı lokum’ için güllerini Türkiye’nin gül bahçesi olan Isparta’dan temin ettiklerini belirterek, "Gül yapraklarını Isparta’da hazırlıyorlar. Isparta’da gül yaprağını ve mayasını hazırlayan firmalar var. Biz kendilerinden temin ediyoruz. Koruma şartlarına göre de ürünlerimizi burada muhafaza ediyoruz. Bu sayede hammaddemiz elimizde her zaman hazır beklemiş oluyor" diye konuştu.
Edirne’de faaliyet göstermeye başladıkları ilk yıldan itibaren birçok yeni lezzeti vatandaşların sofralarıyla buluşturduklarını kaydeden Keçeci, "Gül mayasıyla hazırlanmış lokumu ince şekilde kesip, Sultan lokumumuz içerisine sarıyoruz. Sardıktan sonra da yeniden kesiyoruz ve üzerlerine gül yaprakları döşüyoruz" diyerek, yeni lezzetleri ile ilgili yapım aşamalarını aktardı.