Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 7 ilçe ve 3 beldede geçen yıldan bu yana toplu taşıma hizmetini verirken bu yıl yeni alınan 10 otobüsün 6’sını da ilçelere hizmet amacıyla tahsis etti.
Hizmet sınırının il sınırı olmasıyla birlikte toplu taşımaya karşı çıkan çıkar gruplarına rağmen geçtiğimiz yıl Silvan, Ergani, Dicle, Eğil, Bismil, Çermik ve Çüngüş ilçeleri ile Şölen, Salat ve Tepe beldelerine belediye otobüsleri tahsis edildi. Toplu taşıma hizmeti veren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, bugünden itibaren Hani, Hazro, Kulp, Çınar, Lice ve Kocaköy ilçelerinde de toplu taşıma hizmetine başladı.
Yeni alınan otobüslerin tahsisi için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Ulaşım Daire Başkanlığı otobüs depolama alanında bugün 10 otobüsün tanıtım töreni yapıldı. Törene Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Ebubekir Bal, Diyarbakır Su Kanalizasyon İşleri (DİSKİ) Genel Müdürü Zülküf Karatekin, Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah Sevinç, belediye meclis üyeleri ve UKOME çalışanları katıldı.
"48 OTOBÜS İKİ AY İÇİNDE HİZMETE GİRECEK"
Törende ilk konuşmayı yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı, 6 ilçe ve şehir içi ulaşımında hizmet verecek 10 aracı bugün itibariyle halkın hizmetine sunduklarını açıkladı. Anlı, "Araçların halka ve kentte hayırlı olmasını diliyoruz. En önemli çalışmalarımızdan birini ulaşım oluşturuyordu. Yaklaşık 1 yıllık çalışmanın ardından ulaşım konusunda bugün ikinci adımı artık. Geçen yıl 7 ilçe 3 beldede ulaşım hizmeti vermeye başlamıştık. Bugünden itibaren 6 ilçeye de toplu taşıma hizmeti vererek tüm ilçelerde toplu taşıma hizmeti vermeye başlamış olduk. Yeni hizmete giren 10 otobüs için Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Ebubekir Bal büyük fedakarlık gösterdi. Bir ay içinde 22, hemen ardından ise 26 adet doğalgazla çalışan otobüsü halkın hizmetine sunacağız. Ulaşımı rahatlatacağız. Toplu taşımanın daha konforlu ve güvenli olması için çalışmalarına devam edeceğiz" dedi.
"GÜVENLİ BİR ŞEKİLDE SEYAHAT HERKESİN HAKKIDIR"
Daha sonra konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, güvenli bir şekilde işe gidiş geliş ve seyahat etmek herkesin hakkı olduğunu söyledi. Kışanak, "Ayrıca ulaşımın ucuz ve erişebilir olması da önemlidir. Bizim belediyemizin önceliği de budur.Bugün bu ilkeler doğrultusunda 10 otobüsün halka hizmet vermeye başlayacaktır. Bugün 6 otobüs ilçelerimizin hizmetine girdi. Diyarbakır’da artık toplu taşımanın gitmediği ilçe kalmadı. Tabii ilçelerimize giden araçlarımız, aynı zamanda güzergahlarında bulunan köylerinde ulaşım ihtiyacını karşılayacak. En önemli görevlerimizden birinin güvenli, kaliteli, erişilebilir ve ucuz ulaşımı sağlamaktır" diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından yeni araçları inceleyen Eşbaşkanlar Anlı ve Kışanak, şoförlerden özellikle engelli yurttaşlar konusunda hassas davranmalarını istedi. Teknik olarak çevreye duyarlı ve engellilerin kullanımına uygun olan, her seferde toplam 67 yolcu taşıma kapasitesine sahip olan otobüsler Hani, Hazro, Kulp, Çınar, Lice ve Kocaköy ilçelerine toplu taşıma hizmetinde, 4 otobüs de kent içi ulaşımda kullanılmaya başlandı.