Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Ahmet Sayar, Süleyman Şah Türbesi ve Rojava ile ticaret kapılarının açılması ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Süleyman Şah Türbesi’nin stratejik bir karar olduğunu, zaman zaman devletlerin bu yönde karar vermesinin doğal olduğunu belirten DTSO Başkanı Ahmet Sayar, operasyonun uluslararası işbirliklerinin yanı sıra, PYD ile ortaklaşma veya bilgisi dahilinde yapılmış olmasının ve yeni karakolun Kürtlerin kontrolünde bir bölgede olmasının yakınlaşma açısından memnuniyet verici olduğunu ifade etti. Sayar, "Komşu Kürtler ile geliştirilen ilişkiler ülkemizde devam eden çözüm sürecine de katkı sağlamaktadır" dedi.
Karşılıklı bu ilişkilerin ekonomik ilişkilere de yansıması gerektiğini belirten Sayar, doğu koridorundaki Nusaybin, Kızıltepe-Şenyurt ve Ceylanpınar sınır kapılarının henüz açılmadığını belirterek, koridorların açık olduğunu fakat kapıların ise kapalı olduğunu vurgu yaptı.
Sayar, Diyarbakır, Mardin, Batman gibi şehirlerin kapalı olan kapılardan dolayı, Suriye ile olan yaklaşık 1,5 milyar lira civarındaki ticaret hacminden çok az pay aldığını belirterek bunun haksız rekabete yol açtığını dile getirdi.
Kürt tarafıyla ekonomik olarak ilişkilerin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi örneğinde olduğu gibi geliştirilmesi ülkenin hem ekonomik hem de siyasi olarak lehine olacağını aktaran Sayar, sınır kapılarının açılmasını istedi.