Ankara Minibüsçüler Esnaf Odası, 5 bin 500 minibüsçü esnafı ve şoförüne etkili iletişim, öfke ve stres kontrolü konusunda seminer verdi.
Ankara Minibüsçüler Esnaf Odası tarafından minibüsçü esnafı ve şoförlerine yönelik "etkili iletişim, öfke ve stres kontrolü" konularını içeren eğitim seminerinin kapanış töreni, Ankara Minibüsçüler Esnaf Odası Abdullah Caner Konferans Salonu’nda yapıldı. Ankara Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Hacıbekir Gani, verilen eğitimlerle Ankara’da minibüsçü camiasının çıtasını çok yükselttiğini, vatandaşlarla diyalog ve gelen şikayetleri değerlendirme noktasında da ciddi yol alındığını belirterek, “Gerçekten şoför esnafının yapmış olduğu hizmetler kayda değer. Çünkü şoför insanı doğumdan ölüme kadar taşır. Kutsal bir meslek, bunu yaparken de halkımıza hizmet etmek zorundayız. Yüz binlerce insan taşıyoruz, onlar bizim bir emanetimiz. Biz bunun bilincindeyiz” diye konuştu.
Etkili İletişim, Öfke ve Stres Kontrolü Eğitmeni Yrd. Doç. Dr. Gülgün Karahalil ise, seminerin şoför esnafına faydalı olduğunu belirterek, “İlk önce kendi durakları arasındaki iç ilişkileri, iç iletişimi çalışmalarını yaptık. Daha sonra müşteri memnuniyeti yaratmak için nasıl bir davranış biçimi geliştirebiliriz, onu konuştuk. Stresi nasıl yönetmeleri gerektiği, öfkenin nasıl kontrol altına alınması gerektiğini iki ay boyunca bütün arkadaşlarımıza eğitim olarak verdik” ifadelerini kullandı.
Eğitimlerin ardından artık daha kibar şoförlerin olacağına dikkat çeken Karahalil, şunları dedi:
“Bayan, ablacım, bacım, yengecim yok. Hanımefendi, beyefendi cümleleri kullanacak. Minibüs esnafının bu eğitimlerde daha iyi olduğunu gözlemledim. Geri bildirimlerinin iyi olacağına inanıyorum.”
2,5 ay boyunca eğitimlere katılan minibüs şoförü Süleyman Ergül, “Eğitim çok faydalı oldu. Hocam vatandaşlara karşı nasıl davranacağımızı, sinirimizi kontrol etmeyi öğretti. Önceden bayanlara bayan demiyorduk. Abla diyorduk, geçin buyurun diyorduk. Şimdi ‘Bayan, beyefendi’ diyoruz, daha güzel davranıyoruz" şeklinde konuştu.
Eğitimden önceki ve sonraki davranışlarını anlatan Ergül, şöyle devam etti:
“Önceden sağda bir yolcu indireceğiz, yanaşınca hemen kornaya basıyorduk, kızıyorduk. Camdan çıkıp ‘Ne var’ diye bağırıyorduk ama şimdi camdan elimi çıkarıyorum, ‘Kusura bakma diyorum’. O da sakinleşiyor, biz de sakinleşiyoruz. Artık insanlara karşı daha kibar davranmayı öğrendik.”
Ankara’da minibüs şoförlüğü yapan Alparslan Genç Yiğit de, müşterilere saygı duyduğunu kaydederek, “Toplantılarımızda öğretmenlerimizin, başkanımızın sayesinde bizi daha güzel davranmaya pekiştiriyor. Müşterilerimizi üzmüyoruz” dedi.