Geleceğimizi güvence altına almak için vatandaşlarımızın bağlı oldukları kuruma her ay düzenli olarak bağlı oldukları kuruma göre prim veya sigorta yatırıyor. Vatandaşlar yatırdıkları bu prim ve sigortalar sayesinde belli bir yaşa geldikleri zaman bağlı oldukları kurum tarafından emekli olabilirler ve bağlı oldukları kurum tarafından emekli maaşı alabilirler. Vatandaşlarımız her ay yatırması gereken prim veya sigortaları yatırmadığı zaman veya geciktirdiği zaman Sosyal Güvenlik Kurumuna bir borç oluşur. GSS ve BAĞ-KURborç sorgulama işlemi sayesinde bu borcu sorgulayabiliriz. Sosyal Güvenlik Kurumuna bir de erken emeklilik ile borçlanabiliriz. Vatandaşın emeklilik yaşı geldiyse fakat emeklilik için yatırması gereken prim ve sigortalar tamamlanmadıysa Sosyal Güvenlik Kurumuna borçlanarak emekli olabilirler ve emekli olduktan sonra prim ve sigorta yatırmaya devam ederek borcunu ödeyebilirler. 

GSS ve BAĞ-KUR borç sorgulama işlemini Sosyal Güvenlik Kurumuna giderek yapabildiğimiz gibi internet üzerinden de 2 farklı şekilde sorgulama işlemini gerçekleştirebiliriz. İnternet üzerinden şifresiz olarak Sosyal Güvenlik Kurumunun online web tahsilat uygulaması ile GSS ve BAĞ-KURborç sorgulama işlemini gerçekleştirebiliriz. Şifresiz olarak gerçekleştirebildiğimiz gibi E-Devlet şifresi ile E-Devlet uygulamasından GSS ve BAĞ-KURborç sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
 
Şifresiz olarak GSS ve BAĞ-KUR borç sorgulama işlemi için ilk olarak Sosyal Güvenlik Kurumunun bir uygulaması olan online web tahsilat uygulamasına giriş yapmanız gerekmektedir. Bu uygulamaya giriş yaptıktan sonra bağlı olduğunuz kuruma göre sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumunun online web tahsilat uygulamasında sorgu türü ve sorgu tipi olarak 2 bölüm bulunmaktadır. SSK kurumuna bağlı olan vatandaşlar sorgu türü seçeneğini 4A işveren ödemeleri, sorgu tipine ise işiyle alakalı en uygun ne ise onu seçmelidir. Ardında SSK sicil numarası ve güvenlik kodunu girerek sorgulama işlemini tamamlayabilirler. BAĞ-KURkurumuna bağlı olan vatandaşlar sorgu türü seçeneğine 4B sigortalı ödemeleri seçmelidir. Sorgu tipi seçeneğine ise BAĞ-KUR geçmiş dönem seçeneği seçildiği zaman sisteme T.C. kimlik numarası ve güvenlik kodu girilerek sorgulama işlemini tamamlayabilirsiniz. Genel Sağlık Sigortası borç sorgulama işlemi için sorgu türü seçeneğine diğer ödemeler, sorgu tipi seçeneğine ise GSS prim seçeneği seçilmelidir. Bu işlemlerin ardında T.C. kimlik numarası ve güvenlik kodu sisteme girildikten sonra borç sorgulama işlemi tamamlanmış olur.
 
E-Devlet sistemi üzerinden GSS ve BAĞ-KUR borç sorgulama işlemi için ilk olarak sisteme giriş yapmanız gerekmektedir. Sisteme giriş yapabilmek için ise giriş bölümüne T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi girmeniz gerekmektedir. Sisteme giriş yaptıktan sonra E-Hizmetler altında Sosyal Güvenlik Kurumunu bulmalısınız. SGK borç sorgulama işlemini bağlı olduğunuz kuruma göre yapabilirsiniz. BAĞ-KURkurumuna bağlı olan vatandaşlar 4B hizmetleri, GSS borç sorgulama işlemini de alt seçeneklerinden gerçekleştirebilirsiniz.