Bursa Kent Konseyi (BKK) tarafından düzenlenen ‘Kültür Sanat Haftası’nda çini sanatı meraklılarına uygulamalı olarak anlatılırken, emekli edebiyat öğretmeni ve naht sanatçısı Avni İnci ise, ’Konuşamadığımız Türkçe’ başlıklı konferans verdi.
BKK Kültür Sanat Çalışma Grubu’nun hazırladığı Kültür Sanat Haftası, Ressam Şefik Bursalı Sanat Galerisi’ndeki sürüyor. Programın dördüncü gününde çini sanatı, Beyhan Kavasoğlu ve Hanife Hira tarafından uygulamalı olarak meraklılarına gösterildi. Programın ikinci bölümünde emekli edebiyatı öğretmeni ve naht ustası Avni İnci tarafından ‘Konuşamadığımız Türkçe’ konulu panel verildi. Sanatseverlerin ilgi gösterdiği panelde, İnci, dil ve insan münasebetini, dil bozuklukları ve arı dil hakkında bilgi verdi. Duygu ve düşüncelerin başkalarına aktarılmasında araç olarak kullanılan dilin insan hayatında önemli yeri olduğunu söyleyen İnci, her dilin kendi kuralları olduğunu ve geliştiğini belirtti.
Türkçe’nin asırlarca birçok dille münasebeti olduğuna dikkat çeken İnci, Türkçe’ye Osmanlı döneminde de Avrupa dillerinden kelimeler girdiğini, ancak bunların tabii sınırlar içerisinde kaldığını, başta denizcilik ve balıkçılık konularında Fransızca, İtalyanca ve Yunanca kelimelerin girdiğini ifade etti. Dilin yozlaşmasına ve sahip çıkılmasına dair fotoğraflar gösteren İnci, “Cumhuriyet döneminde batı dillerin tesiri gittikçe artmıştır. Bugün ise Türkçe dikkat çekecek derecede batılı kelimeler akınıyla karşı karşıyadır. Fransa’da bir iş yerine yabancı isim verilince uyarılıyor. İsrail’de hapis cezasına varan kararlar çıkıyor. Bizde ise cılız kararlar var. Aslında Türkçe’yi koruma altına alan kanunlarımız var. Ama ne yazık ki uygulanmıyor. Ülkemizde üretilen birçok ürün yabancı isimle piyasaya sürülüyor. Niçin kendi elimizde başkalarının reklamını yapıyoruz?” dedi.