Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bank Asya’nın TMSF’ye devriyle ilgili, "Bağımsız kurullarımızın almış olduğu kararlar, atmış olduğu adımlar üzerine çok fazla yorum yapmamız doğru olmaz. Biz konuştukça o kurumlarımızın bağımsızlığına zarar getirmiş oluruz. Bu BDDK ve TMSF’nin yürüttüğü bir konudur. Onlardan gelen sözlü ve yazılı açıklamalara itibar etmek gerekir" dedi.
İhlas Haber Ajansı (İHA) ve TGRT Haber Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar’ın programına konuk olan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, gündemdeki konulara ilişkin soruları cevapladı.
Asya Katılım Bankası’nın (Bank Asya) Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devri konusunda konuşan Babacan, hem Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK) hem de TMSF’nin kanunla kurulan bağımsız kuruluşlar olduğunu belirtti. Babacan, her iki kurumda da yedişer kişilik kurulların bulunduğunu, söz konusu kurulların kararlarını vererek ve kendi kararlarını yayınladıklarını vurguladı.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Merkez Bankası’nın da bağımsız kuruluşlar arasında yer aldığına dikkat çeken Babacan, "Bütün bu bağımsız kurullarımızın almış olduğu kararlar, atmış olduğu adımlar üzerine bizim çok fazla yorum yapmamız doğru olmaz. Çünkü biz konuştukça o kurumlarımızın bağımsızlığına zarar getirmiş oluruz. Dolayısıyla bu BDDK ve TMSF’nin yürüttüğü bir konudur. Onlardan gelen sözlü ve yazılı açıklamalara itibar etmek gerekir" dedi.
"İKİ KURUMUN İTİBARI ÖNEMLİ"
AK Parti hükümetinin Bankacılık Kanunu’nu çıkardığını hatırlatan Babacan, "BDDK’nın, TMSF’nin nasıl işleyeceğiniz belirleyen hükümet biziz. Ama biz ne yapmışız? Kanun çıkarmışız, TBMM’den geçirmişiz, görevlendirmemizi yapmışız ondan sonra geri çekilmişiz. Bunlar bağımsız kurumlardır. Önümüzdeki dönemde onların yazılı ve sözlü açıklamalarını takip etmek daha doğru olur. Her iki kurumumuzun da itibarı çok çok önemlidir. Bankacılık sistemimizin sıhhati açısından, bankacılık sistemimizin tümüne olan güven ve itibar açısından bu iki kurumumun itibarı önemlidir. Bu iki kurumumuzun itibarına zarar verecek herhangi bir söylem, yaklaşımdan uzak durmak gerekir" ifadelerini kullandı.