Eskişehir Tepebaşı Belediyesi tarafından düzenlenen 5. Uluslararası Eskişehir Şiir Buluşması törenle başladı.
28-31 Mayıs tarihlerinde devam edecek olan buluşmanın açılışında konuşan Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, şiir buluşmasının geleneksel hale geldiğini belirtti. Ataç, ”Bugün Doğan Hızlan Eskişehir’i şiirin başkenti ilan etmiş. Bu gerçekten bizim için büyük bir onur. Uzun yıllar buradaki özgürlüğü ve demokrasiyi bütün Türkiye hissedecek. Bu etkinlik içerisinde bu şehrin evladı Ali İsmail’i anacağız. Burada bulunan heykelinin yanında hem şiir okunacak hem müzik dinletisi yapılacak. Ali İsmail bizim kalbimizde yaşamaya devam edecek” dedi.
Şiir Buluşması’nın onur konuğu şair Eray Canberk de, onur konuğu olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Çocukluğunda Ankara’dan İstanbul’a trenle giderken Eskişehir’den geçtiklerini ve annesinin Eskişehir’den geçerken uyandırarak ‘sahlep içelim’ demesini anlattı. Canberk, “Bu kenti bu şekilde hatırlıyorum ve anıyorum Eskişehir’i bu üçüncü gelişim bu güzel kente Bu şiir etkinliğini yıllardır sürdüren yöneticilere emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Emeklerinin uzun yıllar sürmesini diliyorum. Burada onur konuğu olmaktan dolayı çok mutluyum” şeklinde konuştu.
Şiir Buluşması Direktörü Haydar Ergülen ise, “Buluşmamızın 5. Yılı. Umarım daha nice yıllar sürer. Anadolu’nun başka kentlerinde de bu özgür buluşmalar devam eder. Burası gezi direnişinden beri Ali İsmail’in şehri, Ali İsmail Korkmaz burada hunharca katledilen kardeşimiz, evladımız. Biz artık bu buluşmayı onun anısına gerçekleştiriyoruz. Umarım Türkiye’yi şiir gibi Aydınlık ve Özgür günler bekler” ifadelerini kullandı.
Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Mustafa Köz, “Bu yıl 5’incisi düzenlenen etkinliğe büyük emek harcanıyor. Bir kenti güzelleştirmek oranın dilini güzelleştirmekle mümkün Eskişehir şiir buluşması da çok büyük bir zenginlik Türkiye yazarlar sendikası adına katıldığınız için teşekkür ediyorum. İyi ki Eskişehir’de şiir var ve iyi ki olacak” diye konuştu.
Şiir buluşmasına yurt dışından katılan şairler de kısa birer konuşma yaptı ve şiirlerinden örnekler okudu. Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyetlerin Sesi Korosu ve Orkestrası da, farklı dillerden söylediği şarkılarıyla şiir buluşmasına renk kattı. Şiir buluşması 30-31 Mayıs’ta Özdilek Sanat Merkezi’nde düzenlenecek etkinliklerle devam edeceği bildirildi.