Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından başkent Astana’da Atatürk anıtı yaptırılması takdirle karşılandı.
İstanbullu Aydınlılar Derneği tarafından kendisine verilmek üzere Aydınlı Milli Mücadele kahramanı Yörük Ali Efe’nin küçük bir heykeli, Kazakistan’ın İstanbul Başkonsolosu Yerkebulan Sapıyev’e teslim edildi. Marmara Vakfı’nda yapılan törende konuşan Dernek Başkanı Ünal Uyguç, girişimden dolayı Cumhurbaşkanı Nazarbayev’e teşekkür borçlu olduklarını belirterek "Ülkemizde Atatürk’ümüzün anıtlarına yapılan çirkin saldırıları yaşarken, dost ve yabancı ülkelerde ona yapılan bu anlayışı yorumsuz olarak yöneticilerimize ve halkımızın dikkatine sunuyoruz" dedi.
Kazakların ve Türklerin dost değil, kardeş olduğunu belirten Uyguç, Aydın ve Astana’nın kardeş şehir ilân edilmesi için girişimde de bulunacaklarını açıkladı. Başkonsolos Sapıyev de Türkiye dostluğuna önem verdiklerini belirterek, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için Nazarbayev’in de önemli girişimlerde bulunduğunu hatırlattı.
Sapıyev, "Atatürk bizim için de büyük liderdir. Onun anıtının yapılmasından iftihar duyarız" dedi. Astana’daki anıt 8 Ekim 2009 günü Nazarbayev tarafından açılmıştı.