Rönesans Holding grup şirketlerinden Rönesans Sağlık Yatırım’ın toplam 540 milyon Euro yatırım bedeliyle Adana’da yapımını üstlendiği 1550 yatak kapasiteli “Adana Entegre Sağlık Kampüsü” projesi Avrupa’dan ödül aldı.
Rönesans Sağlık Yatırım’ın Fransız Meridiam Infrastructure işbirliğiyle ve tamamı yabancı kuruluşlardan oluşan 9 bankanın katıldığı bir konsorsiyum ile finanse edilecek olan proje, dünyaca ünlü global altyapı ve proje finans platformu Infrastructure Journal Global tarafından “Avrupa’nın En iyi PPP (Kamu-Özel Ortaklığı) Projesi” seçildi.
Sektörün en iyi projelerinin ödüllendirildiği “IJGlobal Avrupa ve Afrika 2014 Ödül Töreni” İngiltere’nin başkenti Londra’da gerçekleştirildi. National History Museum’da düzenlenen ödül törene 500’den fazla sektör temsilcisi katıldı. Törende“Adana Entegre Sağlık Kampüsü” projesine verilen ödülü Rönesans Holding Başkanı Dr. Erman Ilıcak, Rönesans Sağlık Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Yanıkömeroğlu, Meridiam Kurucu Ortağı ve CEO’su Thierry Déaualdı.
IJGlobal, sektördeki projeleri,Avrupa ve Afrika ülkelerinde enerji ve altyapı finansmanında mükemmellik, başarı ve yenilik kriterleri esas alarak ödüllendiriyor. Ödül her yıl alanında lider proje ve firmalara veriliyor.
FİNANSAL KAPANIŞI 433 MİLYON EURO İLE YAPTI
Rönesans Sağlık Yatırım A.Ş, Adana Entegre Sağlık Kampüsü için ortağı uluslararası yatırım fonu Meridiam ve 9 yabancı bankayla yürüttüğü çalışmaları 2014 yılı Aralık ayında tamamlamış, 433 Milyon Euro tutarındaki finansal kapanış imza törenini 19 Aralık’ta gerçekleştirmişti. Adana Entegre Sağlık Kampüsü, toplam 1550 yatak kapasiteli 3 farklı hastanesiyle dünyanın sağlık alanında en büyük yatırımları arasında gösteriliyor. Proje tamamı yabancı bankalar tarafından desteklenen ilk Kamu-Özel işbirliği modeli anlaşması olma özelliğini taşıyor.
21 YILLIK DENEYİMİ AKTARDI, 3 YILDA DEVLEŞTİ
Rönesans Holding’in 21 yıllık uluslararası müteahhitlik deneyimini aktararak 2012 yılında kurduğu Rönesans Sağlık Yatırım A.Ş. kısa sürede sağlık sektöründe Türkiye’nin önde gelen yatırımcıları arasında yerini aldı.
Rönesans Sağlık Yatırım A.Ş. halen Adana, Bursa ve Elazığ Entgre Sağlık Kampüsleri ile Yozgat Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ni inşa ediyor. Toplamda 6 bin 818 yatak kapasitesine ve 2 milyon metrekare inşaat alanına sahip olan ve "Kamu-Özel İşbirliği" modeli ile yapılacak projelerin yatırım bedeli 2 milyar Euro’yu buluyor.
Rönesans Sağlık Yatırım A.Ş. bunların dışında Afyon, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, Malatya, Samsun, Trabzon ve Van’da hayata geçirilecek olan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastaneleri, Psikiyatri Hastaneleri ve Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastaneleri projelerini yürütüyor. Bu yatırımlarının tamamlanmasının ardından hastaneler ileri teknolojiye sahip sağlık cihazlarıyla donatılacak ve Kamu-Özel İşbirliği Modeli kapsamında 25 yıl boyunca Sağlık Bakanlığı ile birlikte işletilecek.
Rönesans Sağlık Yatırım A.Ş. yurt içi yatırımlarının yanı sıra yurt dışında da Afrika’ya açılmayı, Nijerya, Tanzanya, Gabon ve Senegal’de de altyapı yatırımları yapmayı hedefliyor.
RÖNESANS HOLDİNG HAKKINDA
Dr. Erman Ilıcak tarafından 1993 yılında St. Petersburg’da kurulan ve Türkiye’de gayrimenkul geliştirme yatırımlarıyla öne çıkan Rönesans Holding, dünyanın 16 farklı ülkesinde de ana müteahhit ve yatırımcı olarak hizmet veriyor. İnşaat, gayrimenkul geliştirme, enerji ve sağlık ana dallarında faaliyet gösteren Holding, dünyanın en büyük müteahhitlik şirketleri arasında 53’üncü sırada yer alıyor. Rönesans Holding bugün 37 bin çalışanı ile alışveriş merkezleri, ofisler, oteller, konutlar, karma yapılar, ağır sanayi tesisleri, altyapı tesisleri, hafif üretim tesisleri, kimyasal ve ilaç üretim tesisleri, yiyecek ve içecek işleme tesisleri, otomotiv ve makine fabrikaları, devlet binaları, sağlık kompleksleri ve enerji santralleri inşa ediyor. 2014 yılı ikinci çeyreğinde aktif büyüklüğü 12 milyar TL’ye ulaşan Rönesans Holding’in 2014 sonu global cirosunun ise 6,5 milyar TL olması bekleniyor. Halen Türkiye, Rusya, Türkmenistan, Belarus, Avusturya, Azerbaycan, Libya, İsveç, Irak, Kazakistan, Almanya, Avusturya, Finlandiya, İsviçre, Gabon ve Katar’da faaliyetlerini sürdüren Rönesans, Bağımsız Devletler Topluluğu, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Avrupa ülkelerinde, yeni projelere imza atmayı hedefliyor.
MERİDİAM ULUSLARARASI YATIRIM FONU HAKKINDA
Meridiam kamu altyapı projelerinde uzmanlaşmış, uzun vadeli görüşe sahip global bir yatırım ve varlık yönetimi şirketidir. 2005 yılında, mevcut CEO’su Thierry Déau tarafından kurulan şirket, bütün paydaşların çıkarlarını ortak paydada buluşturan bağımsız bir kuruluştur.
OECD ülkelerinde yetkili kamu kurumlarıyla, projelerin tasarım aşamasından 25 yıla kadar varan uzun dönem işletmesine kadar her aşamada yakın temas halinde bulunan, kamu altyapı geliştirmesi, inşası ve işletmesi odaklı çalışan bir altyapı fonu olan Meridiam, özsermaye ve özsermaye türevleriyle topluma değer sağlayan altyapı projelerine yatırım yapmaktadır. Şirketin yatırım alanları; ulaşım sektörü (karayolu, demiryolu, liman) ve yeni kamu altyapı (sağlık, eğitim, çevre tesisleri ve çeşitli kamu binaları) ihtiyaçlarına yönelik kamu özel ortaklığı projelerini kapsamaktadır. Varlıklarının toplam değeri 2.8 milyar Euro olan Meridiam şu anda 9 tanesi Kuzey Amerika’da olmak üzere 32 projeyi yürütmektedir. E18 Motorway Koskenkylä-Kotka (Finland), Port of Miami Tunnel (USA), Montreal University Hospital Research Centre (CRCHUM) (Canada), A5 Motorway (Germany), Long Beach Courthouse(USA), Fulcrum LIFT (England) bunlardan bazılarıdır.