Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) ile Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği Karadeniz Şubesi ameliyat sonrası oluşan ağrılar için “Postoperatif Ağrı Yönetimi” adlı bir toplantı düzenledi.
OMÜ Tıp Fakültesi’nde yapılan toplantıya Toplantı Oturum Başkanı Prof. Dr. Fuat Güldoğuş, Samsun Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Fatih Özkan, konuşmacılar ve Karadeniz’in çeşitli illerinden gelen anestezi uzmanları katıldı.
“AMELİYAT SONRASI AĞRILAR BÜTÜN AMELİYATHANELERDE ÖNEMLİ BİR SORUN”
Bu toplantının ameliyat sonrası ağrılar için yapılan bir toplantı olduğunu söyleyen OMÜ Tıp Fakültesi Anesteziyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Fuat Güldoğuş, "Bölgedeki tüm anestezi uzmanı arkadaşlarımızın uzmanlıkları sonrası için planlanmış bir toplantı. Ameliyat sonrası ağrılar bütün ameliyathanelerde önemli bir sorun. Onun için ameliyat olmadan hastaları kontrol etmeye başlayıp, ameliyat süresinde takip edip ameliyat sonrası da hasta hastaneden ayrılıncaya kadar ağrılarını kontrol etmenin teknik ve ilaç tedavi yöntemlerini konuştuğumuz bir toplantı oldu. Bölgedeki bütün uzman arkadaşlarımız burada davetlimizdi. Burada önemli olan yayılabildiğimiz kadar birçok hastanede benzer şekilde eğitimi sürdürebilmek. Biz burada ne yapıyorsak onların da orada aynı şeyleri yapabilmesini sağlamaktır” dedi.
“HASTA DÜĞMEYE BASTIĞI ZAMAN AĞRISI KESİLEBİLİR YÖNTEMLER GELİŞTİRİLİYOR”
Bu toplantılara zaman zaman devam edeceklerini söyleyen Güldoğuş, “Çünkü bu toplantılar sürekli olduğu sürece ve yenilikleri teknik konuları düşük olan yerlerdeki arkadaşlara da aktarmamız gerekiyor. Onlar da o bilgileri alabilsin. En azından haberdar olabilsin ve hastalarına uygulayabilsin. Bu toplantının amaçlarından bir tanesi de teknik cihazları kullanarak, ilaçları kullanacak cihazları hastalara bağlayarak daha konforlu yöntemleri göstermek. Hastalara damardan kas içine verilen ilaçların dışında bazı teknik cihazlar kullanılarak hastanın kontrolünü eline verebiliyoruz. Hasta düğmeye bastığı zaman ağrısı kesilebilir yöntemler geliştiriliyor. Onları bütün arkadaşlarla paylaşıp bu teknolojiyi onların da kullanmasını sağlamak ve hastaları daha konforlu bir ameliyat sonrasına ulaştırmaktır” diye konuştu.