Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, kayısı da yaşanan fiyat düşüşünün önümüzdeki sezonda devam etmemesi adına hazırladıkları raporu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Hükümete ve Milli Savunma Bakanlığı’na ilettiklerini belirterek “Müjdeli haber bekliyoruz” dedi.
Malatya TSO binasında Kayısı Komisyonu ve Meclis Başkanı Sami Payza ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Başkan Hasan Hüseyin Erkoç, “Özellikle Sayın Başbakanımızın Manisa’da yapmış olduğu üzüm alımıyla ilgili açıklamasından sonra Malatya kamuoyunda kayısının neden alınmaması noktasında bir kamuoyu oluştu. Biz bu konuyla ilgili kayısının da bölge ürünü olduğunu ifade ettik ve sivil toplum örgütleri olarak bölge milletvekillerinin tümüne bir yazı hazırlayarak gönderdik” dedi.
Kayısının Kahramanmaraş-Elbistan, Elazığ-Baskil, Sivas-Gürün ve Malatya olmak üzere 4 ilde üretilen bir ürün olduğunu vurgulayan Erkoç, kayısının bölge ürünü olması nedeniyle de Milli Eğitim ve Milli Savunma Bakanlığı’nın da kuru üzümde olduğu gibi kayısıyı da alarak okullar ile askeri birliklerde dağıtılması yönünde bir çalışma yaptıklarını söyledi. Bu çalışmalardan sonra Malatya’ya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a konuyla ilgili bir dosya sunduklarını belirten Erkoç, “Malatya’nın ekonomisinde kayısının önemini vurguladık. 50 bin ailenin geçim kaynağı olduğunu ifade ettik. Ve maalesef Malatya ili olarak kayısı fiyatındaki istikrarı yakalayamadığımızı ama önümüzdeki sezonun fiyatının belirlenmesi, fiyatların daha geriye gitmemesi açısından bir alımın yapılması hem üreticimizi hem de Malatya ekonomisini rahatlatacağını ifade etmeye çalıştık. O toplantıda Milli Savunma Bakanımız da hazırdı. Milli Savunma Bakanımıza dönerek bu konuyla ilgili bakanlığın bir çalışma yapmasını ifade buyurdular” şeklinde konuştu.
Malatya olarak kayısının da Hükümet tarafından dağıtılması konusunda ümitli olduklarının altını çizen Erkoç, “İnşallah Milli Savunma Bakanlığımızın girişimleriyle askeri birliklerde kayısının dağıtılması Malatya ekonomisini de, Malatya üreticisini de rahatlatacaktır. Ve yıllardır mücadelesini verdiğimiz kayısıdaki fiyat istikrarının yakalanmasında da en önemli adımı hep beraber atmış olacağız” dedi.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nın meclisinde bu konuyu defalarca gündeme getirdiklerini anlatan Erkoç, “Bu sene kayısı fiyatları 19-20 lirayken şu anda 10 lira civarlarına düştü. Bu düşüşün önümüzdeki sezonda devam etmemesi adına bu adım Malatya için çok önemli olduğunun vurgusunu yaptık. İnşallah Sayın Cumhurbaşkanımız da, hükümetimiz de, Milli Savunma Bakanlığımız da bu çalışmalar neticesinde müjdeli bir haber bekliyoruz. Buradaki amacımız bizim milli ürünümüz olan ve dünyaca meşhur olan kayısımızın fiyat istikrarına kavuşması, üreticinin mağduriyetinin önüne geçilmesidir. İnşallah bu konunun yine takipçisi olacağız” dedi.