Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları ve çalışanları, Suruç’ta hayatını kaybedenleri bir dakikalık saygı duruşuyla andı. Yas nedeniyle siyah bayrağın asıldığı belediye binası önünde bir açıklama yapan Eşbaşkanı Gültan Kışanak, “Onlar halklarımızın mücadelesinde sonsuza dek yaşayacaklar. Yaşam, özgürlük, insanlık ve halkların kardeşliği kazanacak” dedi.
Büyükşehir Belediyesi, Suruç katliamı nedeniyle DTK’nın ilan ettiği ulusal yas kapsamında bugün binasına siyah bayrak astı, ardından Eşbaşkanlar ile çalışanlar, katliamı lanetleyerek, hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.
Burada konuşan Kışanak, Suruç’ta yaşanan insanlık dışı saldırının herkesin yüreğini yaktığını kaydederek, bu vahşi saldırılara karşı insanlık değerlerini, demokrasiyi, özgürlüğü ve yaşamı savunmaya kararlı olduklarını söyledi. Dün Diyarbakır’daki tüm sivil toplum örgütleriyle Demokratik Toplum Kongresi’nde bir araya geldiklerine işaret eden Kışanak, kentin bütün dinamiklerinin ortak ve kararlı duruşuyla bugün yas ilan edildiğini kaydetti. Büyükşehir Belediyesi, yönetimi, çalışanları ve emekçileriyle yas tutmak için burada olduklarını ifade eden Kışanak, bu yasın vahşi saldırılara karşı bir protesto olduğunu vurguladı. Kışanak, konuşmasına şöyle devam etti:
"Lanetliyoruz, kınıyoruz. Buradan bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Onlar daha 17, 18, 20 yaşlarında gencecik insanlardı. İnsanlık değerlerine yürekten inanan ve insanlık değerlerini korumak için Kobane ile dayanışmayı örgütlemeye çalışan çok cesur, kocaman yürekleri olan insanlardı. Onları katlederek, onların şahsında insanlığı katletmek istediler. Katlettikleri gençlerimiz şahsında halklar arasındaki dayanışmayı ve kardeşliği katletmek istediler. Demokratik değerlerimizi katletmek istediler, vicdanlarımızı ortadan kaldırmak istediler. Ama biz bunu çok iyi biliyoruz ki, daha yeryüzünde insanlığı katledecek bir bomba icat edilmedi ve edilemeyecektir".
Hiçbir bombanın, katliam ve vahşetin insanlık değerlerini yok edebilme gücüne sahip olmadığını vurgulayan Kışanak, “Halklarımız arasındaki kardeşliği, barış köprüsü ve demokratik gönüllü birlikteliği katledebilecek, ortadan kaldırabilecek hiçbir bomba, hiçbir vahşi saldırı söz konusu olamaz. Onlar sadece yaptıklarıyla ne kadar vahşi, ne kadar canavar, ne kadar kan içici olduklarını ortaya koydular. Olsa olsa bu kanda boğulacaklardır” dedi.
“YAŞAM, ÖZGÜRLÜK, İNSANLIK VE HALKLARIN KARDEŞLİĞİ KAZANACAK”
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, yönetimi ve çalışanları olarak tek yürek halinde Suruç’taki vahşeti lanetlediklerini ifade eden Kışanak, “Yaşamını yitiren kardeşlerimize, canlarımıza, o güzel insanlara Allah’tan rahmet diliyoruz. Onlar halklarımızın mücadelesinde sonsuza dek yaşayacaklar, onları biz ölümsüzlüğe uğurlayacağız. Onlar bizim yüreğimizin en mümtaz köşesinde sonsuza dek yaşamaya devam edecekler. Ama bizlerin, mazlumların, mazlum Kürt halkının, ezilenlerin laneti, bu vahşeti yapanların ve onun arkasında olanların üzerinde olacaktır. Hiçbir zaman bu vahşeti, bu katilleri ve bunların destekçilerini unutmayacağız. Bir kez daha tüm halkımızın ve insanlığın başı sağ olsun. Yaşam kazanacak, özgürlük kazanacak, insanlık kazanacak, halkların kardeşliği kazanacak” diye konuştu.