Kütahya’nın Simav ilçesinde yılbaşından bu yana etkili olan kar ve yağmur, verimli topraklarıyla ünlü Simav Ovasındaki 15 bin dekar buğday ekili alanlarda zarara neden oldu.
Simav’a bağlı Gölköy Muhtarı Mehmet Türk, 18 bin 500 dekarlık kurutulmuş göl arazisindeki 15 bin dekar buğday ekili alanın sel suları altında kaldığını bildirdi.
Zararın tespiti ve borç ertelemesi için Kaymakamlık Makamına müracaatta bulunduklarını bildiren Muhtar Türk, “İlçe Tarım bölgeye geldi. Sular altında kalan buğday ekili alanda inceleme yaptı, borç ertelemesi için valiliğe durumu bildireceklerini bildirdi. Sonucu bekliyoruz” dedi.
Aşırı yağış ve yüksek kesimlerdeki karların erimesi sonucu oluşan sel sularının Simav Ovasını göle dönüştürdüğünü ifade eden Muhtar Türk, “Şu anda buğday ekili alanlarımız 1960 yılında kurutulmuş göl arazisi. Yani buğday ekili alanlarımız önceden göldü. Göl 1960 yıllarındaki eski haline geri döndü” dedi.
Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner, son iki ayda etkili olan kar ve yağmur yüzünden Simav Ovasındaki yaklaşık 15 bin dekarlık buğday ekili alanın sular altında kaldığını söyledi. Bütüner, “Simavlı çiftçinin selden dolayı yaklaşık 1,5 veya 2 milyon TL dolayında zararı var. Borçlarının ertelenmesini bekliyoruz. Ayrıca yüksek kesimlerdeki karların bir bölümü daha erimedi. Sel sularının ekili alanlardan çekilmesi Haziran ayını bulur. Yani çigtçinin yeniden ekim yapması artık zor” şeklinde konuştu. (MY-EFE)