Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası 2 Nolu Meslek Gurubu Üyesi alabalık üreticileri Seydikemer’de ki kahvaltılı toplantıda bir araya gelerek sorunlarını görüştü.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası 2 Nolu Meslek Gurubu Üyesi alabalık üreticileri, Seydikemer’de düzenlenilen kahvaltıda bir araya geldi. Kahvaltılı toplantıya FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Günay Özütok, Muğla Alabalık Üreticileri Birlik Başkanı Hüseyin Yıldırım FTSO yönetim kurulu üyeleri ve çok sayıda alabalık üreticisi katıldı. Türkiye’nin alabalık üretiminin %70’i Muğla’da, Muğla’nın yüzde 70’i de Fethiye ve Seydikemer’de üretilirken üretimde son teknolojinin kullanıldığı bildirilip Fethiye bölgesindeki işletmelerin örnek alındığı ifade edildi.
FTSO Başkanı Akif Arıcan toplantıda Babadağ Teleferik Projesi, Fethiye İşletme Fakültesi ile Fethiye Kruvaziyer Liman Projesinin geldiği son nokta konularında bilgi verdikten sonra bu üç projenin tamamlanmasıyla Fethiye ekonomisinin üçe katlayacağını söyledi.
Tüm projelerinde Seydikemer’in de yer aldığını belirten Arıcan, "Fethiye ve Seydikemer’i bir bütün olarak düşünüyor ve öyle çalışıyoruz. Burada alabalık üreticilerinin sorunlarını belirleyip çözümü için nasıl katkıda bulunabileceğimizi değerlendireceğiz. Duyumlarımıza göre iç piyasada yaşanan tanıtım eksikliğini gidermek için çalışma yapabiliriz. Yetişirse TOBB Genel kurulunda stant açarak tanıtabiliriz" dedi.
Muğla Alabalık Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Yıldırımda, alabalık üreticilerinin sorunlarını dile getirdi.
Bölgemizde balık işleme fabrikası ve İhtisas Organize Sanayi kurulması durumunda sektörün bölge ekonomisine katkısının ciddi oranda artacağını belirten Hüseyin Yıldırım, ciddi anlamda eksikliği hissedilen balık sağlığı laboratuarının yapılması gerektiğini dile getirdi. FTSO’ndan çalışmalarına destek olacaklarından kuşkularının olmadığını belirten Hüseyin Yıldırım, Bölgenin dünyanın alabalık merkezi olduğuna dikkat çekti.
Toplantıya katılan alabalık üreticileri en çok ihracat yapılan ülkelerin Avrupa ülkeleri olduğunu ancak Türkiye’den yapılan balık ihracatlarından anti damping yasası uygulanarak yüzde 10 vergi konulduğunu belirterek bu durumun kendilerini olumsuz etkilediğini ifade ettiler.
Bazı üreticiler, toplumda alabalık üretiminin "Su akıyor para geliyor" şeklinde değerlendirildiğini belirterek, "Alabalığın maliyeti 5 lira, biz 6 liraya satıyoruz. Kayıplarımız da cabası. Her gün yeni yeni uygulamaya yönelik sıkıntılar geliyor" diye konuştular.
Alabalık üreticilerinin genel sorunları olarak Ören bölgesinde yolların bozuk olması nedeniyle alabalık çiftliklerine ulaşımın çok zor olması, Elektriklerin sık sık kesilmesi ya da voltajın düşük gelmesi nedeniyle üretimde yaşanan sıkıntı, Dövize bağlı olan yem maliyetinin yüksek olması. Yem toplam maliyetin yüzde 65’ini oluşturuyor, Balık sağlığı laboratuarının olmaması, Ürünlere uygulanan sigorta risk kapsamının dar tutulması, Doğrudan gelir desteğinde tonajın düşürülmesi nedeniyle destekten yeterince faydalanılamama, İç piyasada tanıtım eksikliği ve ihtisas organize sanayi bölgesi olmaması olarak belirlendi.