Antalya Baro Başkanı Alper Tunga Bacanlı, yeni İç Güvenlik Yasası’yla valilerden süper savcılar oluşturulduğunu belirtti.
Antalya Baro Başkanı Alper Tunga Bacanlı, yeni İç Güvenlik Yasası’nın sıkıyönetim dönemlerinde bile rastlanmayan bir yasa olduğunu ve ülkeyi demokrasiden uzaklaştıracağını ifade etti. Bacanlı, "Ülkemizin gündeminde İç Güvenlik Yasa Tasarısı adı altında Polis Vazife ve Sefahatleri Kanunu, Jandarma Teşkilatı Kanunu, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nda ve diğer ilgili kanunlarda birtakım değişiklikler yapılması söz konusu. Bu konuda Bakanlar Kurulu, bir tasarıyı Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sevk etti. Birkaç gün ve haftadır barolar tepkilerini ortaya koyuyor. Bu tasanın yasalaşması halinde ülkemizde adı konulmamış sıkıyönetim uygulaması, hatta sıkıyönetim dönemlerinde dahi rastlamadığımız, ülkemizi demokrasiden adım adım uzaklaştıracak, yöneticilerin tamamen keyfi, polislere inanılmaz derecede yetki veren birtakım unsurlar var" dedi.
"DESTEK BEKLİYORUZ"
Yeni İç Güvenlik Yasası’yla valilerden süper savcılar yaratıldığını ifade eden Bacanlı konuşmasını şöyle tamamladı:
“Mülkü amirin, yani Antalya Valisinin görevlendireceği polis amirinin sadece sözlü emriyle halkı arayabilecek ve bu arama yapıldığında 24 saat içinde hakim onayına sunulacak. Polis müşteki tanık ve mağdur ifadelerini ikametinizde veya işyerinizde olabilecek, arama kararı olmadan polis evinize ya da işyerinize girebilecek. Kanunun 16’ncı maddesi ile polise verilen zor kullanma yetkisi genişletiliyor. Emniyet Genel Müdürü İstihbarat Daire Başkanı’nın isteği ile 48 saat dinleneceksiniz, bunu dinleyecek ve farklı illerde bile olsa Ankara’da bir hakim tarafından dinlenecek. Yapılan bütün dinlemeler yargı kararı ile hukuka uygun hale getirilecek. Bir gösteri ya da yürüyüşe katıldınız ya da oradan geçiyorsunuz, üzerinizden sapan çıktı, 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası var. Bir gösteri ya da yürüyüşe katıldınız ya da oradan geçiyorsunuz biber gazı sıktı polis, muhatap olduğunuz cezanız 3 yıldan 5 yıla kadar ceza. Eğer yüzünüzün bir kısmını kapattıysanız yargılanacaksınız. Bu yasa bizi bin sene geriye götürüyor. Toplumsal olaylarda polis sizi 48 saat gözaltına alabiliyor. Sizi dilerse 4 gün hakim karşısına çıkarmadan gözaltına alabiliyor. Valilerden süper savcılar oluşturuluyor. Valileri savcılardan daha üst bir konuma getiriyorlar. Kamu düzeni bozulduğunda bu yetkisini kullanabilecek. Bizim bu tutumumuz avukatların mücadelesi değil, hepimizin hak ve özgürlükleridir. Sivil toplum kuruluşlarından ve yurttaşlarımızdan destek bekliyoruz."