Bitlis’in Ahlat ilçesine bağlı Van Gölü kıyısındaki Adabağ köyünde 30 dekarlık alan üzerinde sırık domates yetiştiriciliğine başlandı.
Bölgede ve Bitlis’te ilk kez bu kadar alan üzerinde sırık domatesin yetiştirildiğine başlandığını belirten Adabağ yetkililerinden Özcan Balakan, “Sırık domatesi bölgede ilk defa Adabağ köyünde yetiştiriyoruz. Bu gördüğünüz alan 30 hektar üzerine yapılmış. Domateslerin güneşten yanarak zarar görmemesi için gölgeleme sistemini yaptık. Sırıkların daha sağlam durabilmesi ve yere temasının olmaması için ipler çekilerek muhafaza ediliyor. Damlama sulama sistemiyle sulamasını yapıyoruz” dedi.
İşçi maliyetinin düşürülmesi için batı illerine nazaran daha farklı bir sistem uyguladıklarına dikkat çeken Balakan, “Batı bölgelerinde ara mesafeleri yaklaşık bir buçuk metre iken, işçi sıkıntısı, işçi maliyetinin fazla olması nedeniyle bizler bu ara mesafeyi 3,5 metre olarak bıraktık. Böylece traktör araya girip çıkması daha rahat oluyor. Böylece daha az bir işçi maliyetiyle ürünü hasat etmiş oluyoruz. Kurduğumuz bu düzenle genelde hektardan 10-12 ton domates alınıyor. Normal sofralık domateslerde bu rakam 8 ton civarına düşüyor. Ekstra yaklaşık 4 dört ton fazla domates almış oluyoruz. Bizler bu bölgeye teşvik olmasını istiyoruz. Bölgede herkes sofralık ekiyor. Artık insanların tarımda da değişmesi gerekiyor. Bu bölgenin de dışı bağımlılığını bitirebilmek ve çiftçilere örnek olmak adına böyle bir girişim ve hizmette bulunduk” Diye konuştu.
Adabağ çiftliğinde Bitlis’te ilk defa 30 dekarlık alanda sırık domates yetiştiriciliği yapıldığını dile getiren Ziraat Mühendisi Muhammed Söyler ise, sırık domates yetiştiriciliği bölgede örnek bir çalışma olarak gösterilmekte olduğu, Çünkü daha bu çapta ve büyüklükte sırık domates yetiştiriciliği bölgede ve Bitlis ilinde yapılmadığını söyledi. Sırık domatesin özeliklerine de değinen Söyler, “Sırık domatesin diğer domateslerden farkları vardır. Sırık domates dekarda, yerde yetişen diğer domateslere nazaran yaklaşık iki kat daha fazla verim vermektedir. Ayrıca sırık domates diğer domateslerden daha dayanıklı olduğundan dolayı pazar olarak da değeri büyüktür. Adabağ çiftliği Van Gölü kıyısında olduğundan dolayı gölün mikro klima özeliğinden kaynaklanan lezzeti ve verimi daha güzel oluyor” şeklinde konuştu.