Zonguldak’ın Ereğli ilçesine bağlı Süleymanbeyler Köyü’ne kurulan tekstil atölyesinde yaklaşık 10 köyden 87 bayan iş sahibi oldu.
Kdz. Ereğli ilçesinde köy konağı olarak yapılan bina tekstil atölyesine verilerek 87 bayanın iş sahibi olması sağlandı. Tekstil atölyesinin köylerine kurulması ve burada çalışmaya başlamaları ile birlikte evlerinin geçimini sağlamaya başladıklarını ifade eden tekstil işçileri, yapılan bazı şikayetlerle iş yerlerinin kapatılmak istenmesine ise tepki gösterdi. Bayan tekstil işçileri Zonguldak Valisi Ali Kaban ile Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay’a seslenerek iş yerlerine ve ekmeklerine dokunmak isteyenlere fırsat vermemelerini istedi.
İki çocuk annesi Tekstil işçisi Ayten Mısırlı daha önce köyde bağ bahçe ile uğraştıklarını belirterek tekstil atölyesinde çalışmaya başlayınca evlerine ekmek götürmeye başladıklarını söyledi. İki çocuğunu okuttuğunu dile getiren Ayten Mısırlı “Benim iki tane çocuğum var. Biri liseye diğeri de orta okula gidiyor. Biz daha önceden bağda bahçede çalışıyorduk, hayvancılıkla uğraşıyorduk. Ama bu iş yeri açıldıktan sonra çalışmanın önemini, çoluğumuza çocuğumuza, evimize katkıda bulunmanın önemini ve değerini öğrendik. Evimize para getirmek, ekmek getirmek o kadar güzel bir şey ki. Bu iş yerimizi asla kimse kapatamaz, istemiyoruz. Biz bu iş yerinin açılmasına vesile olan Sayın Valimize ve Kaymakam beyimize çok teşekkür ediyoruz. Onların bizim arkamızda durmalarını istiyoruz” dedi.
Tekstil işçisi iki çocuk annesi Züleyha Marankoz’da iş yerinin kapatılmasını istemediğini söyledi. Tekstil atölyesi köye kurulmadan önce boş durduklarını, iş yerinin açılmasından sonra ise evlerine ekmek götürmeye başladıklarını ifade eden Marankoz şunları dile getirdi; “Burası açılmadan önce biz evde boş boş duruyorduk. Burası olduktan sonra hepimiz bir ekmek sahibi olduk. Bizim ekmeğimizle oynayanlar, oynamak isteyenler var. Biz buna izin vermeyeceğiz. Allah illa ki yardım edecek bize. Hayırlısı ne ise o olur ama biz ekmeğimizin, davamızın sonuna kadar arkasındayız. Bizim burada iş sahibi olmamıza vesile olan valimize, kaymakamımıza çok teşekkür ediyoruz. Allah onların hepsinden de razı olsun.”
Köy sakinlerinden 22 yaşındaki Hasret Çınar ise ilkokuldan sonra ilerisini okuyamadığını belirterek, tekstil atölyesinin köylerine kurulması ile birlikte ekmek sahibi olduğunu anlattı. Çınar konuşmasında “Maddi durumlarımız yüzünden okuyamadım. Sonra bu abiler geldi. Bize 15 gün kurs verdiler. Biz makine hiçbir şey bilmiyorduk. Burada makineleri kullanmaya başladık. Elimiz ekmek tutmaya başladı. Asgari ücret maaş alıyoruz. Servisimiz, yemeğimiz var, sigortalarımız günü gününe ödeniyor. Ereğli’de ki bir çok tekstil atölyesinden daha güzel imkanlara sahibiz. İstediğimiz zaman avans veriliyor. Yani burada bize her türlü imkan sağlanıyor. Ben buranın kurulmasını ağlayan Şükrü beye, Orhan beye, eski muhtarımıza, kaymakamımıza, valimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Tekstil atölyesinde yaklaşık 10 köyden 80’in üzerinde bayanın çalıştığını belirten Hasret Çınar, bir çok kişinin bu işe çok ihtiyacı olduğunu vurguladı. Atölye açılmadan önce burada çalışanların birçoğunun sosyal yardımlaşmadan yardım aldığını ve yeşil kart sahibi olduğunu anlatan Çınar, çalışmaya başlamaları ile birlikte o insanların kimseye yük olmadan kendi evlerinin geçimlerini sağlamaya başladığını söyledi.
Tekstil Ötelyesi’nin sorumlusu Orhan Mısırlı ise Süleymanbeyler Köyü’ne kurulan tekstil atölyesinde civar köylerle birlikte 87 kişinin çalıştığını belirterek, hedeflerinin atölyeyi büyüterek sayıyı 300’e çıkartmak olduğunu söyledi. Bu yatırımın bu köy yerine yapılmasını sağlayan Zonguldak Valisi, Ereğli Kaymakamı ve bir önceki dönem muhtarına teşekkür eden Orhan Mısırlı “Biz burada şu anda ikinci yılımızın içerisindeyiz. Allah ömür verdiği müddetçe de buradayız. Burada yeni inşaatımız olacak. İnşaat bittiğinde 300 personele ulaşacağız. Burada sigortasız bir tane işçimiz yok. Asgari ücret veriyoruz. Mesai ücretleri tam olarak ödeniyor. Servislerimiz var, işçilerimizin yemeklerini de biz veriyoruz” dedi.