MANİSA'nın Gölmarmara İlçesi'nde, asma yaprağı toplamaya giderken, bindikleri kamyonete süt tankerinin çarpmasıyla hayatını kaybeden 15 tarım işçisi, hem köylüler hem de Salihli Belediyesi tarafından unutulmadı. Tarım işçilerinin toprağa verildiği bölge, anıt mezarlık gibi yeniden düzenlendi. Ölen işçilerin mezarlarında duyulan üzüntüyü ve yası simgelemesi için, siyah mermer kullanıldı. Muhtar Mevlüt Kılıç, “Orası artık bizim için tarım işçişi şehitliği gibi olacak" dedi.
Gölmarmara İlçesi'ne bağlı Hacıveliler Köyü yakınlarında geçen 6 Temmuz sabahı meydana gelen kazada, Ercan İşeli yönetimindeki 10 P 8765 plakalı tanker ile Seydi Aydın yönetimindeki 45 SA 3779 plakalı kamyonet çarpıştı. Çarpışma sonucu kamyonette bulunan ve Salihli'nin Çökelek Köyü'nden, bağ yaprağı toplamaya giden sürücü Seydi Aydın (52) ile kamyonet kasasında bulunan eşi Ayşe Aydın (47), Nesrin Aydın (27), Kezban Uysal (67), Fadime Orhan (48), Zeynep Uysal (32), Ümmühan Uysal (30), Dürdane Kaya (40), Burak Kaya (15), Ümmühan Demirkol (38), Zeynep Zengin (35), Azize Kars (52), Ayşe Yaşar (40), Zekiye Çetin (54) ve Yıldız Öztürk (41) öldü. Kazanın ardından tutuklanan tanker sürücüsü E.İ.'nin, hazırlanan bilirkişi raporunda, tam kusurlu olduğu açıklandı. Kazayla ilgili yargılama ise, henüz iddianamenin hazırlanmamasından dolayı başlamadı.
TARIM İŞÇİLERİ UNUTULMADI
Geçen Ramazan Bayramı'nda, tarım işçilerinin toprağa verildiği mezarlık ziyaretçi akınına uğradı. Ailelerin yanı sıra çok sayıda vatandaş da, bayram dolayısıyla ölen tarım işçilerinin mezarlarını ziyaret etti. Bu ziyaretler sırasında da, tarım işçilerinin yaşadığı üzücü olayın ders olması gerektiği ve ölenlerin anısının yaşatılması, unutulmaması için de mezarlarının bir anıt haline dönüştürülmesi istendi. Köylülerden de bu yönde talep gelmesi üzerine hem muhtarlık hem de Salihli Belediyesi harekete geçti. Tüm masrafları karşılayan belediye, köylülerin istediği şekilde tarım işçilerinin mezarlarının bulunduğu alanı yeniden düzenledi. Mezarlarda, üzüntüyü ve yası temsil etmesi içini siyah mermer kullanıldı. Mezarların ve bulunduğu yerin düzenlenmesinden sonra, etrafta da hazırlanan projeye göre düzenleme yapılacağı, üzerinde Türk bayrağının da bulunacağı mermer kaidenin konulacağı açıklandı.
Düzenlemenin başta aileler olmak üzere köylüleri çok sevindirdiğini söyleyen Çökelek Muhtarı Mevlüt Kılıç, “Kaza bizi derinden yaraladı. Köyümüz büyük üzüntü yaşadı. Çünkü onlar, ekmek paralarını, ailelerinin geçimini sağlayacak parayı kazanmak için yola çıkmışlardı. Ama bir tanker sürücüsü çıktı ve hepsini aramızdan aldı. Birçok çocuk üzüntü yaşadı. Eşler üzüntü yaşadı. Yaşanan acının bu bölgede en azından ders olması ve unutulmaması için mezarlarında böyle bir düzenleme istedik. Salihli Belediyesi de girişimlerimiz sonucu tüm masrafları karşılayıp, güzel bir düzenleme yaptı. Orası artık bizim için bir tarım işçişi şehitliği gibi olacak" dedi.

FOTOĞRAF