Behçet DALMAZ/ HAKKARİ,()-DEMOKRATİK Bölgeler Partisi (DBP) Hakkari İl Örgütü tarafından organize edilen yürüyüşte, Kürt siyasetçiler Saman Nesimi ve kardeşi Eli Efşari Hebibullah'ın İran'da idam edilişi, yapılan yürüyüş ve basın açıklamasıyla protesto edildi.
DBP Hakkari il binası önünde bir araya gelerek ellerinde İran'ı kınayan pankartlar taşıyan grup, slogan atarak tepkilerini dile getirdi. Aralarında Hakkari Belediye Başkan Vekili Nurullah Çiftçi, DBP Hakkari il Eş Başkanları Musa Çiftçi, Emine Berivan Akboğa, HDP Hakkari il Eş Başkanları Rahmi Temel, Zeynep Besi Dara, STK temsilcilerinin de bulunduğu yaklaşık 500 kişilik grup, Cumhuriyet Caddesi'nden Bulvar Caddesi'ne kadar yürüdü. Grup daha sonra geldiği güzergaha geri dönerek belediye binası önünde toplandı. DBP'li grup adına basın açıklaması, DBP Gençlik Meclisi üyesi Diyar Abi tarafından okundu.
Abi, Kürtlerin Orta Doğu'daki kazanımları arttıkça, yüz yıllardır Kürtleri sömürgesinde tutan İran, Irak, Suriye ve Türkiye gibi devletlerin Kürtlere ve özelde Kürt gençliğine karşı tahammülsüzlüğü ve saldırıları pervasızlaştığını belirterek, "İran devleti, Kürt halkı başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde gelişen tepki ve uyarılara rağmen Kürt siyasetçi Saman Nesimi ile Hebibullah ve Kardeşi Eli Efşari’yi idam etmiştir. Öncelikle İran devletini evrensel insan haklarını ve uluslararası hukuku ayaklar altına alarak bu intikamcı hareketinden dolayı şiddetle kınıyoruz. İdam edilen Saman Nesimi’nin ailesi ile iki oğlu idam edilen Efşari ailesine ve Kürt halkına başsağlığı diliyoruz" dedi.
Abi, İran devletinin gerçekleştirdiği idamlar ve Kürt düşmanlığı üzerinde geliştirdiği politikalar, Kürtlerle İran halklarını yakınlaştıracak ve ortak mücadele zeminini daha da güçlendireceğini belirterek, "İran devleti çok iyi bilmeli ki, Kürt halkı tarihsel olarak idamlara karşı son derece hassastır. Dün olduğu gibi bugün ve gelecekte de bedeli ne olursa olsun başta Kürt halkı olmak üzere insanlığa karşı işlenen bu zulüm karşısında kesinlikle geri adım atmayacak. Aksine Kürt gençliği mücadeleyi serhıldanlarla daha da kararlı bir şekilde yükseltecektir. İran devletinin Kürt düşmanlığı ve idamları gerçekleştirme üzerinden geliştirdiği politikalarla tehlikeli bir süreç başlatmıştır. İran devletinin insanlıkla bağdaşmayan bu vahşi politikalarını protesto etmek için Kürdistan'ın dört parçasında ve yurt dışındaki gençliğimizi mücadeleyi kararlı bir biçimde yükseltmeye çağırıyoruz"dedi. Yapılan basın açıklamasının ardından grup sessiz bir şekilde dağıldı.

FOTOĞRAFLI