Her mahalleye bir kreş açmayı hedefleyen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 250 öğrenci kapasiteli ikinci büyük kreşin temelini Gürdoğan Mahallesi’nde attı. 1 milyon 274 bin liraya mal olacak kreşin temel atma töreninde konuşan Eş Başkan Anlı, “Miraç Kandili’nde attığımız bu temelin hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz.” dedi.
Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı, kentin ikinci büyük kreşin temelini Gürdoğan Mahallesi’nde attı. Temel atma törenine, Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı, Yenişehir Belediyesi Eşbaşkanları Ülkü Baytaş ile Selim Kurbanoğlu, DBP İl Eşbaşkanı Hafize İpek, Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri, Din Alimleri Derneği temsilcileri, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Mesut Altın ile mahalle halkı katıldı.
Açılışta kreşle ilgili bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah Sevinç, kreşin ihalesinin 17 Mart’ta yapıldığını, 7 Nisan’da sözleşmesinin imzalandığını açıkladı. İşin 9 Ekim 2015’te tamamlanacağını kaydeden Sevinç, kreşin maliyetinin 1 milyon 274 bin lira olduğunu bildirdi.
“HİZMETLERİMİZ BARIŞ VE DEMOKRASİNİN SESİ OLACAK“
Ardından konuşan Eşbaşkan Fırat Anlı ise, belediyenin hizmetlerinin daha çok dezavantajlı vatandaşlara, çocuk, yaşlı, kadın ve engellilere yönelik olacağını kaydetti. Kreşin arsasını tahsis eden Yenişehir Belediyesi’ne teşekkür eden Anlı, “Çalışmalarımız Yenişehir Belediyesi ile birlikte devam edecektir. Amed barışın başkentidir, halkın başkentidir, bu coğrafyanın başkentidir. Bu kreş çocuklarımız için çok önemlidir. Çünkü Kürtçe ve Zazaca hizmet verecek. Şehrin yüzde 30’u Zazaca konuşuyor; ama çalışmalarımız bu konuda eksiktir. Bu kreşte çalışmalarımız yüzde 70 Zazaca, yüzde 30 Kürtçe olacak. Miraç Kandili’nde temelimizi atıyoruz. Böyle bir kandil gününde attığımız temelin hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz. Ayrıca tüm halkımızın Miraç Kandili’ni buradan kutluyorum” şeklinde konuştu.
Ofis’te hangi hizmet varsa Ben u Sen’de ve Kulp’ta da aynı hizmetin olacağını vurgulayan Anlı, Diyarbakır’da tüm hizmetlerin eşit olacağını, yapılan hizmetlerin barış ve demokrasinin sesi olacağını ifade etti.
Daha sonra konuşan Yenişehir Belediyesi Eş Başkanı Selim Kurbanoğlu, 450 Evler halkına ve çocuklara hizmet verecek kreşin temelini atmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, “20 yıl önce birisi deseydi anadilimizde kreş, okul açacağız hiçbirimiz inanmazdık. Bu çalışma Amed halkı ve tüm Kürtlerin mücadelesi ile olmuştur. Biz halkımızı ziyarete giderken oy istemiyoruz. Çünkü halkımız bilinçli ve kime oy vereceğini biliyor. Hükümetin zulmünü kendi gözüyle görüyor. Buna inanıyorum ki sadece 450 Evler Gürdoğan Mahallesi’ne kalsa barajı aşacağız.” diye konuştu.
MAHALLE OKULU GİBİ OLACAK
Bodrum, zemin ve artı bir kattan oluşan kreşte, sığınak, mutfak, yemekhane, toplantı salonu, müzik, dans, ders, grup çalışma, faaliyet, etkinlik, gözlem odaları, oyun parkı, kum havuzu, doğa ve bilim bahçesi yer alıyor. 3-6 yaş grubu 250 çocuğun kreş hizmeti, 6-11 yaş arası çocuğun ise çocuk kulübünde eğitim alacağı kreşte, Zazaki ve Kurmanci lehçelerinde eğitim verilecek. Çocukların yanı sıra annelere ve kadınlara yönelik de çalışmalar yürütülecek.