SAMSUN (AA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "IMF'ye borç defterini kim kapattı, Türkiye'nin ekonomik istiklalini kim kazandı, Türkiye'de milli onuru kim ayağa kaldırdı? Onlar konuşur, AK Parti yapar. Aramızdaki fark bu" dedi.

Davutoğlu, partisince Samsun'daki Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen mitingde yaptığı konuşmasına, "istiklalin ve istikbalin meşale kenti" diye nitelediği Samsun'u selamlayarak başladı.

Cumhuriyetin ilk adımının atıldığı Samsun'a, o adımı atan Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşlarıyla yürüyenleri, Erzurum ve Sivas kongrelerini yapanları, TBMM'yi dualarla açan kahramanları selamlayan Ahmet Davutoğlu, her şeyin Samsun'dan başladığını anımsattı.

Samsun'u ilk mitingler arasına almakla çok doğru bir seçim ve tespit yaptıklarını dile getiren Davutoğlu, Samsun'un da kendilerine muhabbetlerini gösterdiğini, bu nedenle şükran borçlu olduklarını söyledi.

Davutoğlu, Samsun'un muhabbetinin ve sevdasının başka olduğunu belirterek, "Samsun, sende milli irade aşkı başka" ifadelerini kullandı. 

Samsun'un ilçelerini tek tek sayan Başbakan Davutoğlu, bir hafta içinde 13'üncü mitinglerini gerçekleştirdiklerini, bugün Akdeniz'de olduklarını, Osmaniye'den selam getirdiklerini aktardı.

Samsun'daki aşkı görenlerin gurur duyacağını anlatan Davutoğlu, "Samsun'daki meşale yakan bir hareket, herhangi bir şekilde engellenebilir mi? Siz her zaman bize sahip çıktınız" diye konuştu.

Davutoğlu, AK Parti'nin ilk coşkulu mitinglerini Samsun'da yaptığını anımsatarak, "Cumhurbaşkanımıza sahip çıktınız. Şimdi de 7 Haziran'da bize sahip çıkmaya var mısınız? 7 Haziran'da yeni bir demokrasi destanı yazmaya var mısınız?" sözlerine meydandakiler ise "evet" yanıtını verdi.

- "Samsun irade etmişse, onların sözünün hiçbir kıymeti yoktur"

 Samsun'u iki sebepten dolayı sevdiğini belirten Ahmet Davutoğlu, istiklalin meşalesinin Samsun'da tekrar ayağa kalktığını, Samsun'a tüm Türkiye'nin şükran ve minnetle baktığını vurguladı.

İkinci olarak bir Samsunlu'dan bahsetmek istediğini dile getiren Davutoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bir kahraman Samsunlu daha vardı. Prof. Dr. Ali Fuat Başgil. Bir demokrasi kahramanı. 1961'de, 27 Mayıs darbesinden sonra o 1961'de Samsun'dan bağımsız senatör oldu. Demokrat Parti geleneğini sürdürenler ve millet, onun Cumhurbaşkanı olmasını istedi ama milletten korkan darbeciler, onu o zaman darbenin başbakanlığına çağırıp, masaya bir silah koydular. Dediler ki 'Mezarın dahi hazır, ya Cumhurbaşkanı adaylığından çekileceksin ya da buradan sağ çıkmayabilirsin.' O mübarek insan, benim de her halinden ders aldığım Ali Fuat Başgil, 'sırf memleket derde düşmesin' diye adaylıktan çekildi. İşte Samsun, Cumhuriyetimizi kuran Samsun, demokrasimizin beşiği Samsun, Ali Fuat Başgil'in yaktığı demokrasi meşalesine sahip çıkacak mısın?

Ali Fuat Başgil'in demokrasi meşalesini bugün taşıyan Cumhurbaşkanımıza, Cumhurbaşkanlığı seçiminde sahip çıktınız. Allah razı olsun. Ona da demişlerdi, 'muhtar bile olamaz' demişlerdi. Oldu mu? Cumhurbaşkanı olmasını engelleyebildiler mi? Samsun irade etmişse onların sözünün hiçbir kıymeti yoktur."

- "Hiç kimse 'bir şiir okudu' diye hapishanelere gönderilemeyecek"

Ahmet Davutoğlu'nun, "2002'de AK Parti hareketi yola çıktığında, Türkiye, tam da 19 Mayıs 1919 şartlarına neredeyse geri dönmüştü" sözleri üzerine miting meydanını dolduranlar tekbir getirdi. Bunun üzerine Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Samsun'da gençlik, istiklal meşalesini yakmış. Allah hiçbir zaman bu tekbirleri bu semadan eksik etmesin. Her zaman bu tekbirlere sahip çıkmayı bize nasip eylesin. Bir daha hiç kimse 'bir şiir okudu' diye hapishanelere gönderilemeyecek. 2002 Türkiyesini düşünün. Belki düşman askerleri Türkiye topraklarına girmemişti 19 Mayıs 1919'da olduğu gibi ama milli irademiz ve milli onurumuz ayaklar altına alınmıştı. 

Gelin, beraber bir muhasebe yapalım. Tam da AK Parti  iktidara gelmeden önce Türkiye'nin ekonomisini kim idare ediyordu, IMF. IMF memurları gelip Türkiye'nin ekonomisi hakkında karar veriyordu. Başbakan değil, ekonomi, maliye bakanı değil, IMF memurları karar veriyordu. Ekonomik istiklalimiz elden gitmişti. IMF memurlarının önünde 'borç dilenir' haldeydik."

Ali Fuat Başgil'in, "Gençler, namerde muhtaç olmak ölümden daha beterdir. Çok çalışın'' dediğini anımsatan Başbakan Davutoğlu, "Peki, IMF'ye borç defterini kim kapattı, Türkiye'nin ekonomik istiklalini kim kazandı, Türkiye'de milli onuru kim ayağa kaldırdı? Onlar konuşur, AK Parti yapar. Aramızdaki fark bu" ifadelerini kullandı.

(Sürecek)