Batman’ın Beşiri ilçesine bağlı 215 haneli Çevrimova köyünde aşırı yüklenme nedeniyle yanan trafoyu yenisiyle değiştirmek isteyen Dicle EDAŞ ekipleri, 3. kez köylülerin engeliyle karşılaştı. Sadece 55 hanenin elektrik aldığı yanan trafonun yerinde Dicle EDAŞ talebin üzerinde olan 250’lik trafo takmak istedi. Ancak, illa da 400 kVA’lık trafo isteyen köylüler, 15 gündür trafonun takılmasını engelledikleri yetmez gibi bugün de Batman İl Müdürlüğü önünde eylem yaptı.
Beşiri ilçesine bağlı olan 215 haneli Çevrimova köyünde 2’si 400, 2’si ise 250’lik olmak üzere toplam 1300 kVA gücünde trafo bulunduğunu belirten Dicle EDAŞ Batman İl Müdürü Murat Dursun, yanan 400’lük trafonun sadece 55 haneye enerji verdiğine dikkat çekti. 55 haneye 160 kVA gücündeki bir trafo dahi yetecekken, buraya ihtiyacın çok üzerinde olan 250 kVA’lık trafo kurmak istediklerini, ancak bunun 5 gündür köylüler tarafından engellendiğini açıkladı.
KÖYDEKİ HANE SAYISI 215, ABONE SAYISI İSE 122
215 haneli köyde son fatura döneminde sadece 122 haneye fatura çıktığına da işaret eden Dicle EDAŞ İl Müdürü Dursun, aboneleri olan 55 hane tarafından kullanılan 400 kVA gücündeki trafonun, aşırı yüklenmeden dolayı patladığını da kaydetti. Dursun, köyde hane başına çıkan fatura ortalamasının sadece 22 lira olduğunu belirtirken, bunun sadece bir buzdolabı için kullanılan aylık elektrik enerjisine denk düştüğünün altını çizdi.
Dursun, köye yeni trafo takmalarının 15 günden bu yana engellediğini kaydederek, “Yanan 400 kVA’lık trafomuzdan yaklaşık 55 hane yararlanıyordu. Teknik boyutuyla baktığımızda 160 kVA trafo bile 55 haneye fazladır. Biz buna rağmen yanan trafonun yerine 250 kVA’lık bir trafo götürüp takmak istiyoruz. Ancak köylüler, 15 gündür çalışmamıza engel oluyorlar. Maalesef, iyi niyetimiz suistimal ediliyor” dedi.
BATMAN İL MÜDÜRLÜĞÜ ÖNÜNDE EYLEM YAPTILAR
Aşırı yüklenme nedeniyle yanarak kullanılamaz hale gelen trafonun yerine tekrar aynı güçte trafo takılmasında ısrarcı olan Çevrimova köyü sakinleri, dün Batman İl Müdürlüğü’ne gelerek, taleplerini yineledi. Olumlu yanıt alamayan köylüler, bugün yeniden buraya geldi. Yaklaşık 50 kişiden oluşan Çevrimovalı köylüler, öğle yemeği için personelin dışarı çıkmasından yararlanarak, Dicle EDAŞ İl Müdürlüğü girişini kapattı. Personelin mesai için binaya girmesini engelleyen eylem nedeniyle polis güvenlik önlemleri aldı. Eylemciler ile Dicle EDAŞ yöneticileri arasındaki görüşmeler sürüyor.