Yaz aylarının devam ettiği bugünlerde insanların özellikle akşam kabusu haline gelen haşereler için önleyici ve koruyucu önlem alınması gerekiyor.
Yaz aylarında kabus haline gelen, gecelerin korkulu rüyası sivrisinekler pek çok insanı etkiliyor. Küçük olmasına rağmen gerek çıkardığı ses, gerekse insan vücudunda bıraktığı etkiyle herkesin çekinmesine neden oluyor. Özellikle bahçeli veya sulak alanlara yakın evlerde daha çok görülen bu haşerelerin bir ısırığı insanları adeta uyuz gibi kaşındırıyor. Ayrıca, bu haşereler, sadece kaşındırmakla da kalmayıp çeşitli hastalıklara da davetiye çıkarıyor.
Yaz aylarına girmeden evlerde veya bahçelerde çeşitli mekanik olarak önlem alınması gerektiğini söyleyen Veteriner Hekimi Tuğba Çine, küçük sulak alanlar bile sivrisineklere neden olduğunu belirtti. Çine, “Haşere önleyici ilaçların eczanelerden temin edilmesi gerekiyor. Tatilde olanlar açık alan ilaçlaması yapması gerekiyor. Bunlar azaltıcı önlemler olur. Karasinekler ve sivrisinekler durgun sularda ürerler. Evlerde özellikle mantar sinek üremesi olur. Bu yüzden tatile çıkanlar klozet kapaklarını kapatıp öyle gitmeli. Kokusuz çamaşır sularının kullanılması da gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“EVİN İÇİNDEKİ IŞIKLAR BÖCEKLERİ CEZP EDİYOR”
Veteriner Hekimi Tuğba Çine, evlerin ilk ilaçlamasının önemli olduğunu belirterek, “Evin içindeki ışıklar da böcekleri cezp ediyor. Ani iklim değişikliği gibi durumlarda çıkabiliyorlar. Bunu için pencerelere sineklik konulmalı, kapı altları onarılmalı, evlerde dışarıdan aydınlatma az olmalı” şeklinde konuştu.
“HAMAM BÖCEKLERİ 24 AYRI HASTALIK TAŞIYOR”
Ayrıca Çine yine yaz aylarında evlerde sıklıkla görülen hamam böcekleriyle ilgili, “Hamam böcekleri 45 günde 36 yavru yapabiliyor, 1 yılda 2 bin yavruya çıkıyor. Evlerde daha çok hamam böceği denilen ‘Alman’ böceği bulunuyor. Hamam böcekleri 24 ayrı hastalık taşıyor. Haşereler evde yaşayan pet hayvanlarına da zarar verebiliyor. Profesyonel destek alınamazsa evi terk etmeye kadar gidebilir. Şuanda evde yemek yaparken bile ilaçlamalar yapılabiliyor. Vatandaşlar ilaçlama yaparken ruhsatlı yerleri tercih etmelidir” dedi