Kayseri Valisi ve Festival Komitesi Başkanı Orhan Düzgün, 3. Uluslararası Kayseri Altın Çınar Film Festivali gala ve ödül gecesine katıldı.
Kayseri Valiliği’nin öncülüğünde Talas Belediyesi ve Yücel Çakmaklı Film Atölyesi işbirliğinde düzenlenen 3. Uluslararası Kayseri Altın Çınar Film Festivali’ne Vali Yardımcıları Erdoğan Aygenç, Mustafa Masatlı, Mehmet Aktaş, Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş, İl Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Murat Eskici katılırken, çok sayıda vatandaş ile Türk sinemasına emek veren birçok yönetmen ve oyuncu da gala gecesinde yerlerini aldı.
Vali Düzgün, Kadir Has Kültür ve Sanat Merkezinde gerçekleşen gecede, bu yıl 3’üncüsü gerçekleşen Altın Çınar Film festivalinin Kayseri için taşıdığı öneme işaret ederek, film festivalleri gibi kültür ve sanat etkinliklerinin Kayseri’nin kültür ve sanatına katkı sağlamasının yanı sıra ilin tanıtımı açısından da önemli katkılar sağlayacağını ifade etti.
Vali Düzgün, Kayseri denilince akla ilk gelen şeylerin ticaret, sanayi, mantı, pastırma ve sucuk gibi Kayseri ismi ile özdeşleşen öğeler olduğunu hatırlatarak, Kayseri’de kültür ve turizm anlamında son yıllarda yapılan çalışmalar ve düzenlenen etkinliklerle bundan sonra Kayseri isminin kültür, sanat ve turizm ile de anılacağını belirtti.
Vali Düzgün, aslında bir kültür kenti olan Kayseri’nin kültür ve turizm kenti olma anlamında önemli adımlar attığını ifade ederek, şunları söyledi:
"Aslında Kayseri gerçekte bir kültür kenti. Çünkü binlerce yıllık tarihi geçmişi ile Asurlulardan, Hititlerden, Romalılardan, Selçuklulardan günümüze kadar gelen eserler ile gerçekten çok zengin bir kültür mirasına sahip. Bu tür festivaller ve sanatsal etkinliklerle bu kültür mirasını da hem ülkemize, hem de dünyaya tanıtma fırsatı buluyoruz. Kayseri’nin ulaşım yönünden çok kolay ulaşılabilir olması, Kapadokya’ya gelen turistlerin yüzde yetmişinin Kayseri Erkilet Havalimanını kullanması ve Erciyes gibi güzel bir kayak merkezine sahip olması bence bu anlamda Kayseri’nin önemli avantajları arasında yer almaktadır."
Türk sinemasına yıllarını vermiş usta oyuncu Zeki Alasya’yı da bu önemli gecede unutmayan Vali Düzgün, Türk sinemasına emek vermiş sanatçıları da onlar yaşarken şükran ile, minnet ile yad etme anlamında da festivallerin önemine değindi.
Film festivallerinin düzenlediği ilin ve ülkenin tanıtımına önemli katkılarının olduğunu belirten Vali Düzgün, 4 üniversitesi bulunan Kayseri’de sinema, televizyon, radyo ile ilgili eğitim gören gençlerin de bu festivaller kapsamında düzenlenen yarışmalarla desteklenmesi ve teşvik edilmesinin festivallerin bir diğer önemli amaçlarından biri olduğunu söyledi.
"Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu ise, Altın Çınar Film Festivalinin ile ve ülkeye önemli katkıları olduğunu belirterek, sinema sektöründe daha iyi seviyelere ulaşma noktasında festivallerin önemine değindi.
3. Uluslararası Altın Çınar Kayseri Film Festivali’nin Yönetmeni Akif Kaya ise düzenlenen film festivali kapsamında gerçekleştirilen etkinlikler hakkında bilgiler verdi.
"3. ALTIN ÇINAR FİLM FESTİVALİNDE ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU"
3. Uluslararası Kayseri Altın Çınar Film Festivali gala ve ödül gecesinde konuşmaların ardından ‘Altın Çınar’ ödülleri sahiplerini buldu. Animasyon dalında Yücel Çakmaklı özel ödülü "Rest" adlı eserle Serdar Koçak’a, jüri ödülü "İmtiyaz Muhakemesi" adlı eserle Metin Vatansever’e, en iyi film ödülü ise "Altın Vuruş" adlı eserle Gökalp Vuruş’a verildi.
Ulusal Belgesel film kategorisinde ise en iyi görüntü ödülü "Su Bedevileri" adlı eserle Ömer Güneş’e, en iyi konsept ve senaryo ödülü "Hafsa" ile Emre Karapınar’a, Yücel Çakmaklı Özel Ödülü "Çek Çek" adlı eserle Harun Çavuş’a, jüri ödülü "Baba" adlı eserin sahibi Enes Bolat’a, en iyi film ödülü ise"Hafza" ile Emre Karapınar’a verildi.
Ulusal kısa film kategorisinde Yücel Çakmaklı Özel Ödülü "Yumurta" adlı eserle Serdar Kaplı’ya, jüri ödülü "Ziazan" adlı eseriyle Derya Durmaz’a ve en iyi film ödülü "Edifice" adlı eserle Irmak Karasu’ya verildi.
Yoğun bir katılımla gerçekleşen gala ve ödül gecesinde ayrıca Suzan Avcı’ya "Sinemanın Çınarı" ödülü Vali Düzgün tarafından verilirken, Suna Selen ve Yılmaz Köksal da “Sinemanın Çınarı” ödüllerini aldı.