VAN (İHA) – Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Necmettin Çok, Ajans Asya Fuarcılık tarafından düzenlenen Doğu Anadolu Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı’na ilginin yoğun olduğunu belirterek, “Fuarlar sanayici ve üreticiler için büyük bir fırsattır” dedi.
OSB Başkanı Necmettin Çok, fuarların çok önem arz ettiğini belirterek, “Karma fuarlar kolay fuarlardır. Ancak sektörel bazdaki fuarlar ise zor fuarlardır. Fuarımıza 80’e yakın firma katılmış ve ikinci gününde 20 bine yakın kişi ziyaret etmiş. En önemlisi de fuarımız şu anda rekora koşuyor. Tarım makineleri sektöründe çok büyük bir taleple karşı karşıyayız. Bu fuarlar tabi bizim için, bölgemiz için, ülkemiz için çok önemlidir. Fuarımıza herkes destek veriyor. Şu andaki fuar merkezimiz 7 bin 500 metrekare kapalı bir alan olarak hizmet vermektedir. İnşallah önümüzdeki fuarlarda 30 bin metrekare açık olmak üzere toplam 37 bin 500 metrekareye çıkarmış olacağız. Bizim hedefimiz Van’ı bir fuar üssü yapmaktır” dedi.
"ÇÖZÜM SÜRECİ VATANDAŞLARIN KÖYLERİNE GERİ DÖNMESİNİ SAĞLADI"
Çok, fuar merkezinin OSB içinde olmasının kendileri için büyük bir avantaj olduğunu söyledi. Çok, “OSB’de 130’a yakın fabrikamız var. Bu fabrikalarımız ürünlerini üretip burada sergileyip ve ihracata yönelik inşallah bundan sonra üretimlerini daha da arttıracaklar. Bizim en büyük sorunumuz işsizliktir. Burada bir sürü makineler, tarım araç ve gereçler satılmaya başlandı. Bu da köylere geri dönüş projesidir diyebilirim. Bu traktörler, tarım araç ve gereçleri alan insanlar köylerinde tarımda kullanacaklar, üretim yapacaklar. Demek ki bu halkımız tekrar köyüne geri dönüş yapacak, bu çözüm süreciyle beraber inşallah biz çok umutluyuz, tekrar köylerimize geri döneceğiz” diye konuştu.
OSB Başkanı Çok, fuarların firmalar arasındaki rekabeti arttırdığını vurgulayarak, “Bu fuarlar bizim halkımızın ufkunu açıyor. Buradaki sanayici arkadaşlarımızın da ufkunu açıyor. Bu fuarlar olmayınca burada kesinlikle ürünümüzü başka hiçbir yerde sergileyemeyiz. OSB içerisinde bizim gıda sektöründe faaliyet gösteren, üretim yapan fabrikalarımız vardır. Yem fabrikalarımızı var, un fabrikalarımız var, gıda üretimi yapan fabrikalarımız var ve makine üreten firmalarımız var. Bunların hepsini bu fuarda bir araya getiriyoruz, burada buluşturuyoruz. Ziraatla, tarımla uğraşan, çiftçilik yapan herkesi burada bir araya getiriyoruz. OSB olarak bizim de birçok projemiz var. En büyük fuar merkezi olmak için büyük çaba sarf edeceğiz. Bundan sonra ülke genelinde birçok firma fuarımızda yer almak için şimdiden talepte bulundular. Sadece bir firmamız 50’ye yakın traktör sattı. Traktör firması olarak 6 firma katılmış. Bu da fuarların ne kadar önemli olduğunun bir göstergesidir. Çiftçilerimiz burada 6 firmanın traktör, araç ve gereçlerini aynı anda inceleme ve görme şansı var” şeklinde konuştu.