Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ Suriyeliler nedeniyle kayıp kaçakın artığı şikayeti ile EPDK'ya başvurdu. Kurul kayıp kaçak bedelinin telafisi için şirketin faturalara zam yapmasını onayladı.
SURİYELİLER KAYIP KAÇAĞI ARTTIRDI

EPDK Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ'nin kontrolünde bulunan Gaziantep, Kilis, Hatay, Mersin, Adana ve Osmaniye'de Suriyeliler nedeniyle elektrikte kayıp-kaçak oranlarının arttığına hükmetti. Şirketin, 2013 ve 2014 yılları kayıp-kaçak hedeflerinin 1'er puan (ve biraz üstünde) artırılmasına karar verildi. Bu kararın şirkete pozitif etkisinin 65 milyon TL olacağı hesaplanıyor. Şirket, EPDK kararı çerçevesinde bu tutarı tarifeler üzerinden tahsil edecek.

'ABONELİK İŞLEMLERİNDE SORUN VAR'

Suriye'de yaşanan iç savaş nedeniyle 2 milyona yakın Suriyeli, Türkiye'ye geldi. Suriyelilerin önemli bir bölümü, Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ'nin kontrolündeki Gaziantep, Kilis, Hatay, Mersin, Adana ve Osmaniye'de yaşamını sürdürüyor. Suriyeliler için oluşturulan kamplarda elektrik tüketimleri ölçülüyor ve faturalar düzenli ödeniyor. Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ, kamp dışında yaşayan Suriyelilerden bazılarının abonelik işlemlerinde sorun olduğunu, bu nedenle kaçak tüketimin ve teknik kayıpların arttığını belirtti. Şirket, EPDK'ya başvurarak, Suriyeli etkisinin kayıp-kaçak artışında 'mücbir sebep' kabul edilmesini, EPDK tarafından konulan kayıp-kaçak hedeflerinin yenilenmesini ve artırılmasını istedi. EPDK uzmanları, bölgede inceleme yaptı. Kurul, şirketin 2013 ve 2014 yılı kayıp kaçak hedefini, 1'er puan düzeyinde artırdı.

ANTEP VE KİLİS'TE KESKİN ARTIŞ GÖRÜLDÜ

Habertürk'ün enerji yönetimi kaynaklarından aldığı bilgiye göre kayıp-kaçak Gaziantep'te yüzde 7'den yüzde 12'ye, Osmaniye'de yüzde 7'den yüzde 10'a, Kilis'te yüzde 10'dan yüzde 15'e çıktı. (Kaynak:Haber7)