Aydın Fizirem Fizik Tedavi Dal Merkezi hekimlerinden Uzm. Dr. Cavidan Ay, havası sürekli değişken olan Aydın’da birçok bayanın güzel görünmek uğruna sağlığını kaybettiğini belirtti. Yüksek topuklu ayakkabı, daha ince gösteren lastikli kıyafetler ve damarlarda kan dolaşım düzenini bozacak kadar sıkı olan lastikli çorapların ilerleyen yaşlarda ciddi sağlık problemlerine neden olduğunu belirterek, özellikle bayanların güzel görünmek uğruna sağlığını kaybetmemesini önerdi.
Ülke genelinde olduğu gibi Aydın’da da pek çok bayanın genç yaşta olmalarına rağmen yanlış giyinmeye bağlı şikayetlerin her geçen gün arttığına dikkat çeken Uzman Dr. Cavidan Ay, sağlıklı bir yaşam için uygun kıyafet ve giyim tarzının yanında egzersizin çok önemli olduğunu belirtti. Aktivitelerin azaldığı uzun kış gecelerinde sürekli oturmak ya da zamanı yatarak geçirmenin sağlık açısından ciddi sıkıntılara neden olabileceğini belirten Uzman Dr. Ay, “Bacak toplardamarlarında pıhtı oluşumuna üç önemli faktör neden oluyor; kanın damarlarda birikmesi, damar duvarının zedelenmesi ve kanın koyulaşması. Uzun süre hareket etmeden oturmak, kan akımının yavaşlamasına ve kanın bacak toplardamarlarında birikmesine neden oluyor. Hem uzun süre oturmak hem de bacakları sarkıtmak, toplardamarlardaki kan akımının yavaşlamasına ve pıhtı oluşumuna zemin hazırlıyor. Bacak damarlarında oluşan pıhtılar buradan koparak akciğer damarlarını tıkıyor ve akciğer embolisi adı verilen hastalığa neden oluyor. Bu duruma kolaylaştırıcı risk faktörleri de eklendiğinde, pıhtı oluşumu kaçınılmaz oluyor. Şişmanlar, gebeler, doğum kontrol hapı kullananlar, sigara tiryakileri, varisleri olanlar, kalp hastaları ve yakın zaman önce ameliyat geçirmiş kişilerde pıhtı oluşma riski çok daha yüksektir. Sürekli oturan ev hanımları ve masa başında çalışan hanımlar uzun süre hareket etmeden oturmasın. Arada kalkıp dolaşarak kan dolaşımını arttırsınlar. Şu anda mevsim itibariyle aktivitenin az olduğu uzun kış gecelerini yaşıyoruz. Erkek bayan ayrımı gözetmeksizin vatandaşlarımız akşam hava karardığında koltuğa geçip yatıncaya kadar televizyon başında oturmasın. Ara sıra mutlaka kalkıp hareket etsin” diye konuştu.
“SAĞLIK HERŞEYDEN ÖNEMLİ”
Bayanlarda gerek kıyafet seçiminde gerekse giyinmede sağlık ve rahatlıktan ziyade görünüme daha büyük önem verildiğini ve bu durumun da sağlığı olumsuz etkilediğini belirten Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Cavidan Ay, “Daha güzel ve ince görünmek amacıyla hanımlar seçtikleri kıyafetleri ile sağlıklarını olumsuz etkiliyor. Güzelliğini devamlı korumak isteyen bayanlarımız çok sıkı çoraplar giymesin ve jartiyer kullanmamaya özen göstersin. Düzenli olarak yürüyüş ve egzersiz yapan, bol sıvı alarak beslenip sigara, alkol ve kafeinli içeceklerden uzak duran bayanlarımızın yaşları ilerlemesine rağmen güzelliklerinden bir şey kaybetmiyor" dedi.