Tofaş'ın ürettiği, "Kuş Serisi" olarak adlandırılan ve adına kulüpler kurulan "Şahin, Doğan, Kartal", yıllar önce üretimleri durdurulmasına rağmen hala en çok satanlar arasında yer alıyor ve artan fiyatlarıyla şaşırtmaya devam ediyor.
Piyasada fiyatı 10 bin liranın altında bakımlı, kullanılabilir durumda "Kuş Serisi" araç kalmazken, modeli yüksek olanlarının fiyatları 20 bin lirayı bulabiliyor.

Tofaş Türk Otomobil Sanayi AŞ'nin Bursa'daki tesislerinde 1981 yılında üretimine başlanan, uzun bir döneme damgasını vurduktan sonra 2001'de seri üretimine son verilen "Kuş Serisi", aradan yıllar geçmesine rağmen hala ikinci el piyasasının en çok el değiştiren araçları arasında yer alıyor.

Bütçeleri fazla zorlamayan uygun fiyatı, yedek parçasının ucuz olması ve kolay bulunması gibi nedenlerle tercih edilen bu araçlar, ileri teknolojiye sahip olmadıkları için tamiratı da kolay ve hesaplı yaptırılabiliyor.

Volkswagen'in, Türkiye'de halk arasında "kaplumbağa" ve "vosvos" olarak bilinen "Type 1" modelinde olduğu gibi son yıllarda adına kulüpler kurulan "Kuş Serisi" araçlar, sadece ihtiyaç değil bir alışkanlık, kültür ve hobi çerçevesinde de ediniliyor.

Bazı nedenlerle hemen her dönem ilgi çekmeyi başaran bu araçlara olan talep, fiyatları da iyice tırmandırdı.

"Kuş Serisi niye çok satar?"

Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, Şahin, Doğan, Kartal araçlara ilginin devam ettiğini ancak son aylarda fiyatlarının dikkat çekici oranda arttığını söyledi.

Bu araçların kullanılabilir durumda ve bakımlı olanlarının fiyatlarına dikkati çeken Yanık, "1993 model Kartal olmuş 9-9,5 bin lira. 2000 model Şahinlere bugün 13-14 bin lira isteniyor. 10 bin liranın altında kullanılabilir durumda Kuş Serisi araç kalmadı. Öyle ki 'Bana 10 bin liralık araba bul' diyenle artık ilgilenmiyorum. O kadar yani. Bu araçlardan 6-8 bin liraya da bulursunuz ancak binemezsiniz" dedi.

Yanık, "Kuş Serisi"ne ilginin nedenlerine de değindi.

Üretimi sürse bu araçların daha çok satacağını vurgulayan Yanık, "Niye çok satar? Bir kere alışkanlığımız var bu araca, parçası ucuz, servise bağımlı değilsin, teferruatlı olmadığı için ustası bol. Her köşe başında aracını tamir ettirebilirsin. Parçası ucuz, bakkal dükkanından bulursun. Bu aracın tamamını söküp takabilirsin hatta bazı meraklıları sırf bunun için alıyor aracı" diye konuştu. 

Hakan Yanık, "Kuş Serisi" araç sahiplerinin son yıllarda kurdukları kulüplerin bu araçlara ilgiyi daha da artırdığını sözlerine ekledi.