Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Hastanesi’nde yeni kurulan Çocuk Kalp ve Damar Cerrahisi Bilim Dalı’nda yapılan başarılı bir ameliyatla, ALCAPA isimli hastalığı bulunan Arzunur Köken sağlığına kavuştu.
ALCAPA, teşhis ve tedavisi son derece zor olan, hiçbir belirti olmaksızın ani ölümle sonuçlanabilen bir hastalık olarak biliniyor. Hatalı olarak akciğere kan götüren pulmoner arterden kaynaklanan ALCAPA hastalığının, yenidoğan ve yetişkin olmak üzere 2 tipi bulunuyor. ALCAPA sendromunun yetişkin tipine sahip hastalar, erişkin yaşa kadar hiçbir belirti vermeden gelebiliyor ve bu hastaların bir kısmı da hastalığın teşhisi konulamadan bir efor neticesinde ani olarak hayatını kaybedebiliyor.
ESOGÜ Hastanesi’nden yapılan açıklamada Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı’nın gelişmesi ve çocuk anjiyolarının yapılmaya başlanması ile bu tür hastalıkların artık teşhis edilebilir duruma geldiği, Çocuk Kalp ve Damar Cerrahisi Bilim Dalı’nda da artık bu tür hastalıkların cerrahi olarak tedavi edilebileceği belirtildi.