Kuzey Deniz Saha Komutanlığı’nın planlanması dahilinde her yıl POYRAZ-2/2015 adıyla icra edilen, Çanakkale Savaşları’nın 100. yıl dönümü anısına bu sene ÇANAKKALE-2015 olarak yeniden adlandırılan tatbikat, Çanakkale ve Erdek bölgelerinde başladı.
Tatbikatta Karakol Botu ’TCG Kumkale’, Şehitler Abidesi önünden geçerken, Çanakkale şehitlerini törenle selamladı. Tatbikatta C 130 uçağı tarafından denize mayın döküldü. Mayınlar SAS görev timi tarafından imha edilecek. Kuzey Deniz Saha Komutanlığı’nın planlanması dahilinde her yıl POYRAZ-2/2015 adıyla icra edilen, Çanakkale Savaşları’nın 100. yıl dönümü anısına bu sene ÇANAKKALE-2015 olarak yeniden adlandırılan ve DENİZKURDU 2015 ile ortaklaşa icra edilen tatbikat, Çanakkale ve Erdek bölgelerinde gerçekleştiriliyor.
Tatbikat öncesinde TCG Nusret Gemisi’nde düzenlenen brifingde konuşan Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Nihat Doğan, “Harpte nasıl savaşacaksak, barışta öyle eğitim yapmak tatbikatların planlama ve icrasında taviz vermediğimiz bir ilkedir. Anavatanda güvende olmak için denizde güçlü olmak, dünyada söz sahibi olmak için tüm denizlerde var olmak prensibiyle Türk Deniz Kuvvetleri, üzerine düşen her türlü görevi icra etmeye hazırdır" dedi.
Tatbikatla ilgili bilgi veren Deniz Yüzbaşı Burak Kandaş ise tatbikatın amacının, katılan birlik ve komutanların görev ve fonksiyonlarına yönelik harekat, imkan ve kabiliyetlerini pekiştirmek, birliklerin eğitim seviyesini geliştirmek, bölgesel savunma ve lojistik destek planlarını denemek olduğunu söyledi. Kandaş, “Tatbikata Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı 5 mayın gemisi, 2 karakol gemisi ve birer lojistik destek gemisi, deniz eğitim uçağı, SAT ve SAS timi, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı 3 görev uçuşu av, bombardıman, keşif uçağı, 1 C 130 uçağı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait Sahil Güvenlik botu katılıyor. Bunlara ilave olarak Çanakkale Boğaz Komutanlığı ile Erdek Deniz Üs Komutanlığı Muharip ve Destek unsurları da katılmaktadır. Çanakkale 2015 Tatbikatı hava savunma, mayın döküş, mayın karşı tedbirleri ve üs savunma harekatı ağırlıklı olmak üzere Çanakkale ve Erdek bölgelerinde DENİZ KURDU-2015 tatbikatı ile iştirakli olarak 14-18 Mayıs tarihlerinde icra edilmektedir. Tatbikat, Çanakkale Boğaz Komutanlığı tarafından teşkil edilen Tatbikat Kontrol Karargahı tarafından sevk ve idare edilmektedir. TCG Nusret tarafından Çanakkale Boğazı’nda tanziri mayınlama, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ait C-130 uçağı tarafından havadan mayın döküşü ve Mayın Filosu Komutanlığı bağlısı mayın avlama gemileri ile SAS timi tarafından fiili mayın imhaları icra edilecektir" ifadelerini kullandı. Yüzbaşı Kandaş, tatbikatın 18 Mayıs’ta gemilerin üslerine dönmesiyle sona ereceğini de kaydetti.
Brifingin ardından, tamamen Türk mühendisler tarafından inşa edilen TCG Kumkale Gemisi’ne binerek denize açılan Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Doğan ile basın mensupları, tatbikatı izledi. TCG Nusret Gemisi’nde düzenlenen brifingin ardından ilk olarak TCG Nusret Gemisi tarafından 100 yıl önce olduğu gibi karanlık liman mevkide mayınlama yapıldı. Türk Deniz Kuvvetleri’ne ait gemiler, Şehitler Abidesi önünden geçerken ’Çanakkale Şehitlerini Selamlama Töreni’ gerçekleştirildi. Ardından, tatbikat bölgesinde C 130 uçağı tarafından denize mayın bırakıldı. Denize bırakılan mayınların SAS Görev timi tarafından imha edilmesiyle, bugünkü faaliyet sona erecek.