Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Demre ilçesinde yaptığı basın toplantısında ilçeye yapılan ve yapılması planlanan projeleri anlattı.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Demre Belediyesi’nde düzenlenen basın toplantısında ilçe ile ilgili projeleri anlattı. Demre Belediye Başkanı Süleyman Topçu, Başkan Türel’in her zaman yanlarında olduğunu belirterek teşekkür ederken, Demre Kaymakamı Yusuf İzzet Karahan ise, "Biliyoruz ki bugün müjdeli haberler alacağız" dedi.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise konuşmasına, "Belediye binamız çok güzel olmuş. Hayırlı olsun. Demrelilerin coşkusu böyle büyük ve güzel binalara da sığmıyor" diye başladı. Demre’ye seçimlerden önce bir çok kez geldiklerini belirten Türel, "Demre’nin sorunlarını Büyükşehir Belediyesi’nin imkanlarını da kullanmak şekliyle birlikte çözebilme imkanını bulduk. Tabi ki senelerdir birikmiş sorunların hepsini bir anda çözemeyiz ama gerçekten Demre’nin sorunlarıyla yatıp kalkarak, dünyanın en önemli ilçelerinden bir tanesi için, tarihi, kültürel değerleri doğal güzellikleri itibarıyla ne yapılsa azdır. Burası için yapabileceğimiz güzel haberleri paylaşacağız. Her gelişimizde farklı bir projeyle huzurunuzda olacağız" dedi.
"BİR BÜTÜN PROJE ANLAYIŞI İÇİNDE TAMAMLANACAK"
Demre’nin Noel Baba Kilisesi ile dünyanın en önemli turizm cazibe merkezlerinden biri olduğunu kaydeden Türel, yıllardır Demre’ye gidip geldiğini söyleyerek, "Demre yerli ve yabancı turistlerin geldiği bir yer olmuştur. Başkanımızla el ele verdik. İlçe belediyesinin imkanları bir yere kadar. İmkanları yetmediği noktada büyükşehirin imkanlarını kullanarak eksik kalan hizmetleri tamamlanacaktır. Demre Belediyesi’nin hizmet binası önünde bulunan meydanın bir kısmı belediye tarafından parke taşlarıyla kaplandı, geriye kalanı çevre düzenlemesi kapsamında bizim tarafımızdan ele alınarak, bir bütün proje anlayışı içinde tamamlanacaktır. Projeleri hazırlanıyor. Demre ilçe sınırları içinde bulunan eski halk pazarı yapısından ortaya çıkan 2499 metrekarelik alana meydan düzenlemesi yapacağız. Bunun da projesi başladı. Belediye meydanı kilise meydanı ve kapalı yol düzenlemeleri bir bütün proje anlayışı içinde ele alındı. Proje alanlarının hepsi, kendi içinde ayrı bir proje. Bu proje çalışması toplam 21900 metrekarelik park çalışması alanı kapsıyor. Demre bambaşka bir cazibe merkezi oluyor, Demre’nin merkezi Avrupai bir görünüme kavuşacak" ifadelerini kullandı.
"ALT YAPI SORUNLARI ÇÖZÜLÜYOR"
Altyapı probleminin öncelikli mesele olduğunu da sözlerine ekleyen Türel, "Bir kısmı başladı, bir kısmı devam ediyor. İçme suyu sorununu 32 kilometrelik hat döşeyerek çözüyoruz. Projesi bitti, ihalesi bir ay içinde tamamlanacak. Proje başladı mı iş bitmiştir. Öle seneler falan değil birkaç ay, en fazla 1 yıl içinde tamamlanır. 3,5 milyon TL yatırımla bu sorunu artık Demre’de konuşmuyor olacaksınız. Su hayat, yol medeniyet, kanalizasyon gelecektir. Eğer arıtma ve kanalizasyon yapmazsanız, bir şehrin geleceğini karanlığa sevk edersiniz. Çocuklarımıza yazık edemeyiz. Demre Beymelek 125 kilometre, kanalizasyon inşaatından bahsediyoruz. Buradan neredeyse Antalya’ya kadar uzunlukta kanalizasyon şebekesini Demre’ye kazandırıyoruz. Bu sene içinde tamamlıyoruz. Bu arada iş makineleri lazım, bunun alımlarını da gerçekleştirdik. Kanal açma aracını da Demre’nin emrine veriyoruz. Kanalizasyon olunca atık su gerekiyor. Bu konuda da Demre Atıksu Arıtma Tesisi şu anda yapım aşamasında. 8500 metreküp gün kapasiteli 70 bin kişiye hizmet verecek. Demre’nın 27 bin nüfusu olduğunu varsaydığımızda bugünkü nüfusun neredeyse üç katı arıtma tesisi ortaya çıkacaktır. 2015 tahmini maliyeti 1 milyon, 2016 1,5 milyon yaklaşık tahmini maliyetle bu arıtma tesisi tamamlanmış olacak" diye konuştu.
ASAT olarak 15 milyon 150 bin TL’lik bir yatırımın sadece bu sene yapılacağını, seneye ise 3 milyon 850 bin TL’lik yatırımla toplam 20 milyon TL civarında yatırımı iki senede kazandıracaklarını kaydeden Türel, "Hamdolsun şimdi sadece Demre’ye 1 yılda 15 milyon 150 bin TL yatırım yapabiliyoruz. Büyükşehir yasası ne işe yarar diyene en güzel cevap budur" dedi.
İlçede mezbaha projesi ile ilgili bilgiler de veren Türel, toplam 852 metrekarelik mezbahanın ihalesinin yıl içerisinde tamamlanarak inşaatına başlanacağı bildirdi. Sahil ile ilgili çalışmaları da anlatan Türel, "Proje alanı 1500 metrekarelik bir sahil şeridi. Yaklaşık 500 bin TL yatırım yapıldı. Biz bıraktığı yerden alıyoruz. Yaklaşık 1,5 milyon TL’lik yatırım da Büyükşehir olarak biz yapıyoruz ve sahil düzenlemesini Demre’ye kazandırıyoruz. Çiçek bahçeleri, yürüyüş yollarıyla fevkalade güzel olacak. Demre’nin girişinin hali içler acısı. Karayollarının yapması gereken bir yatırım. Refüj çalışmaları ihmal edilebiliyor. Bunu biz yapacağız. Demre’nin girişini çiçek gibi yapmamız lazım. Nasıl Antalya’nın girişlerini yaptıysak, Demre’nin girişini de aynı şekilde 5200 metrelik alanın peyzaj çalışmasını Nisan ayının sonunda tamamlamış olacağız" diye konuştu.
Geçen yıl 34.7 kilometre asfalt kaplama yaptıklarını bildiren Türel, "Büyükşehir Belediyesi sorumluluk alanındaki yollarda sırasıyla sıcak asfalt yol ile tanıştıracağız. Bu sene 5 kilometre yapılacak, asfalt sathi kaplama 29 kilometre yapacağız. Afet vesilesiye yaptığımız bakım onarım yaklaşık 900 bin TL’lik maliyete sebep oldu. Seve seve yaptık. Bütün muhtarlarımıza bir harita gönderiyoruz. Hangi yollar büyükşehire, hangisi ilçeye, hangisi karayollarına, hangisi DSİ’ye ait belirtiyoruz. Artık hangi yolla ilgili talebi kimden yapacağını çok net bir şekilde görecek. Kimse yetkisi olmayan bölgeyi asfaltlayamaz çünkü hukuki ve cezai sorumluluğu var" ifadelerini kullandı.
Konuşma sonunda Başkan Türel’e Demre Belediye Başkanı Süleyman Topçu tarafından hemşehrilik ünvanı verildi.